Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι, προτείνουν την κυρία Μαρία Καρυστιανού, παρότι δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ως επόμενη πρωθυπουργό της χώρας, γιατί δεν βλέπουν, όπως λένε, να υπάρχει κάποιος καλύτερος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ
ξανά στην πολιτική επικαιρότητα και έχουν επιβάλει τη δική τους ατζέντα εδώ και δύο περίπου μήνες. Κατά πόσο αυτή η επιρροή είναι προσωρινή ή θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποσύρει τα Τέμπη από τον καθημερινό δημόσιο διάλογο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό και δεν το έχει καταφέρει ως τώρα. Η υπόθεση των Τεμπών κυριαρχεί, παρά τη θέλησή της, και η ίδια το αποδίδει εν πολλοίς στην εκμετάλλευσή της από την αντιπολίτευση και σε fake news. Αυτή η ερμηνεία θα μπορούσε να έχει κάποια απήχηση σε ένα ορισμένο κοινό, καθώς κυκλοφορούν πράγματι κατά καιρούς και ψευδείς ειδήσεις, εάν πριν η ίδια η κυβέρνηση δεν είχε χαρακτηρίσει ως fake news μερικά αδιαμφισβήτητα, πραγματικά γεγονότα. Δεν θα είναι εύκολο στο εξής να σταματήσει το τσουνάμι των Τεμπών, ούτε το επόμενο διάστημα, γιατί η Προανακριτική στη Βουλή θα το διατηρήσει στην επικαιρότητα.

Από την ανάκριση και την παράλληλη έρευνα των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν υπάρχει κάτι άλλο να βγει, δεδομένου ότι σχετικά με την πρόκληση του δυστυχήματος έχουν βρεθεί όλα (και πράγματα που δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστά), αλλά αποκαλύπτουν την παρακμή της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου και την απουσία κάθε σεβασμού για τις διαδικασίες και τους κανονισμούς. Για τα υπόλοιπα που δεν γνωρίζουμε, όπως για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς, λόγω της απώλειας στοιχείων με ευθύνη των αρμόδιων αρχών, δεν είναι εύκολο να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιος μάρτυρας και προβεί σε αποκαλύψεις.

Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Αν η κυβέρνηση δεν το ανατρέψει αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει, ακόμα και όταν τα Τέμπη δεν θα κυριαρχούν πια στην επικαιρότητα

Το θέμα της αλλοίωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχει εκθέσει αρκετά την κυβέρνηση, διότι τίποτα δεν έγινε βάσει των νόμων και του κανονισμού. Κι αν στην αρχή ήταν κάπως πιο εύκολο να το μαζέψει, τώρα πια αυτό μοιάζει αδύνατο. Το να εμφανίζεται η κυβέρνηση σαν να μη γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή στην εταιρεία χωματουργικών εργασιών να πάρει τα συντρίμμια και να τα μεταφέρει, χωρίς να προηγηθεί έρευνα και καταγραφή, την εκθέτει, ειδικά από τη στιγμή που πλήρωσε αποδεδειγμένα για αυτές τις εργασίες, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τότε, Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε εκδώσει δελτία Τύπου που φανερώνουν, αν όχι με ακρίβεια τον ρόλο του, σίγουρα τη συμμετοχή του και τη γνώση του. Θα δεχθεί ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός να γίνει «Ιφιγένεια» για να μην τρωθεί άλλο η ΝΔ; Όπως φαίνεται, αυτόν δείχνουν κάποιοι, παρότι δεν επιβεβαιώνεται ότι αυτενέργησε, χωρίς κεντρικές εντολές. Αναμφισβήτητα όμως στο θέμα αυτό προκύπτουν και ευθύνες της δικαστικής εξουσίας, η οποία όφειλε να περιφρουρεί την έρευνα, πολύ περισσότερο για ένα τόσο μεγάλο και τραγικό γεγονός που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να καλύπτει τον Χρήστο Τριαντόπουλο, όπως κάνει μέχρι τώρα; Άλλο ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Ο Μάκης Βορίδης ωστόσο στη Βουλή προεξόφλησε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του.

Αποδείξεις για τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό όντως δεν υπάρχουν ως τώρα. Δεν αμφισβητείται όμως το γεγονός ότι έγινε, παρανόμως, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων στοιχείων. Όλα αυτά τεκμηριώνονται και από το επίσημο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης.

Πρόσωπο που γνωρίζει καλά την υπόθεση και έχει παρακολουθήσει τις έρευνες από την πρώτη μέρα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μπάζωσε» τον χώρο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά αυτό ίσως να είναι χειρότερο και από το να έγινε για λόγους συγκάλυψης, κατά την άποψή του. Αυτή η εκδοχή, πάντως, δένει και με τις μαρτυρίες εργαζομένων που υπάρχουν από εκείνες τις ημέρες. Φαίνεται ότι κάποιοι στην κυβέρνηση είχαν άγχος να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος και να απομακρυνθούν τα συντρίμμια για επικοινωνιακούς λόγους.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή κυβερνητικών στελεχών να υποστηρίζουν την εκδοχή της Hellenic Train για τα έλαια σιλικόνης ως αιτία πρόκλησης της φωτιάς, αποκλείοντας ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο φορτίο με εύφλεκτα υλικά, αν και αυτό αποτελεί έμμεση ανάμειξη σε ένα θέμα που ερευνά η Δικαιοσύνη και δεν θα έπρεπε να κάνουν δηλώσεις γι’ αυτό, και παρότι ο ισχυρισμός τους έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με το επίσημο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης, είναι αυτή που ενισχύει την καχυποψία όσων μιλούν για συγκάλυψη. Στο ερώτημα για ποιον λόγο η κυβέρνηση έφερε μόνη της τον εαυτό της σε τόσο δύσκολη θέση, τοποθετούμενη για κάτι που ερευνά και θα κρίνει η Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κάποια εύλογη και προφανής εξήγηση. 

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Φωτ.: Εurokinissi

Το κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης των Τεμπών, είναι πιο αρνητικό από ποτέ, ειδικά στους νέους. Αν η κυβέρνηση δεν το ανατρέψει αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει, ακόμα και όταν τα Τέμπη δεν θα κυριαρχούν πια στην επικαιρότητα.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αντιληφθεί εγκαίρως το κύμα των Τεμπών που φούσκωνε, μέχρι που τους παρέσυρε όλους. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν καλέσει τους συγγενείς των θυμάτων για να τους ακούσουν, και μόνο μετά τις πρωτοφανούς μαζικότητας διαδηλώσεις κινητοποιήθηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, που αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο, είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι τα Τέμπη μπορεί να προκαλέσουν πολιτική κρίση και άρα «ευκαιρία» για την αντιπολίτευση και είχε προσκαλέσει στα γραφεία του (ορισμένους) συγγενείς και πραγματογνώμονες, διαθέτοντάς τους και ως δικηγόρο τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου. Υποσχέθηκε, μάλιστα, και οικονομική βοήθεια για τα έξοδα, που κάποιοι βάζουν από την τσέπη τους, αλλά αυτή δεν δόθηκε ποτέ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Για το θέμα του «μπαζώματος», πάντως, παρά τα στοιχεία που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή σε βάρος του Χρήστου Τριαντοπούλου τον Αύγουστο, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρχική του αντίδραση, στη συνέχεια επέλεξε να το αποσιωπήσει και μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ ανέσυρε τη δικογραφία με καθυστέρηση μηνών και μετά από την πρώτη μαζική διαδήλωση αναγκάστηκε να συνταχθεί μαζί του.  

Πώς επηρεάζουν τα Τέμπη το πολιτικό σκηνικό Facebook Twitter
Η κυβέρνηση τελευταία μοιάζει να μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι ίσως τη βολεύει περισσότερο να έχει απέναντι και να προβάλλει ως φόβητρο στο κοινό της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Φωτ.: Εurokinissi

Κανένας από τους δύο όμως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, δεν επιδοκιμάζεται από την κοινή γνώμη. Το ΠΑΣΟΚ στέκεται μάλλον αμήχανο απέναντι σε αυτό, αδυνατώντας να διαβάσει την κατάσταση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους για να κατατροπώσει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που φαίνεται να πετυχαίνει αυτό που εκείνοι δεν μπορούν. Βέβαια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν ήταν από αυτούς που ξύπνησαν όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο, αλλά από αυτούς που προσπαθούσαν για να ανάψει η φωτιά.

Η κυβέρνηση τελευταία μοιάζει να μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι ίσως τη βολεύει περισσότερο να έχει απέναντι και να προβάλλει ως φόβητρο στο κοινό της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως τη βόλευε όσο υπήρχε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας, για να συσπειρώνει το κοινό της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, προτείνουν την κυρία Μαρία Καρυστιανού, παρότι δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ως επόμενη πρωθυπουργό της χώρας, γιατί δεν βλέπουν, όπως λένε, να υπάρχει κάποιος καλύτερος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Newsroom / Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των συλλαλητηρίων; Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στις δημοσκοπήσεις; Τι θα είχε συμβεί αν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί ο Π. Γερουλάνος και ο Π. Πολάκης; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη σύμβουλο επικοινωνίας και εκδότρια του Fact News, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ