Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά Facebook Twitter
0

Το 2014 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με παγκόμσια θεμοκρασία 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, όπως μεταδίδει το BBC.

Η έρευνα δημοσεύτηκε σήμερα από τη NASA και την αμερικανική ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) και επιβεβαιώνει τις πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ.

"Ήταν μια προσθήκη σε μια σειρά από θερμά έτη, σε μια σειρά από θερμές δεκαετίες" εξηγεί ο Γκάβιν Σμιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκοντάρ για Διαστημικές Μελέτες της NASA. "Η κατάταξη της κάθε χρονιάς στη συνολική λίστα επηρεάζεται από σύνθετα καιρικά μοτίβα, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα πρότυπα επηρεάζονται αυτή τη στιγμή πρωτίστως από το φαινόμενο του θερμοκηπίου" συμπληρώνει.

 

Η NASA και η NOAA διαχειρίζονται δύο από τις τρεις βάσεις δεδομένων των παγκόσμιων θερμοκρασιών, με το βρετανικό Met Office να διαχειρίζεται την τρίτη. Τα δεδομένα συλλέγονται συνολικά και χρησιμοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) για να εξάγονται τα στατιστικά.

 

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά Facebook Twitter
Σύγκριση μέσης θερμοκρασίας Οκτωβρίου 2014 σε σχέση με τις καταγεγραμμένες μέσες θερμοκρασίες της τριακονταετίας 1981-2010

 

Στην έκθεσή του για το 2014, ο WMO κατέγραψε μερικά στοιχεία που αποτέλεσαν ρεκόρ:

 

  • Τον Σεπτέμβριο, σε μέρος των Βαλκανίων παρατηρήθηκε πάνω από το διπλάσιο του μηνιαίου μέσου όρου βροχοπτώσεων, ενώ σε τμήματα της Τουρκίας πάνω από το τετραπλάσιο.
  • Η πόλη Γκελμίν στο Μαρόκο δέχθηκε περισσότερη από τη μέση ετήσια βροχόπτωση μόλις σε 4 ημέρες.
  • Η δυτική Ιαπωνία έζησε τις πιο ισχυρές αυγουστιάτικες καταιγίδες στα χρονικά της.
  • Μέρη των δυτικών ΗΠΑ έζησαν παρατεταμένη ξηρασία, όπως και μέρη στην Κίνα, την κεντρική και νότια Αμερική.
  • Από την άλλη, οι τροπικές καταιγίδες της χρονιάς ανήλθαν συνολικά στις 72, κάτω από τον Μ.Ο. των 80 που έχει καταγραφεί την τριακονταετία 1980-2010. Βόρειος Ατλαντικός, βορειοδυτικός Ειρηνικός και βόρειος Ινδικός είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου παρατηρήθηκε δραστηριότητα τυφώνων κάπως μικρότερη από τον Μ.Ο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM