2016. Η χρονιά της τρομοκρατίας που άλλαξε την Ευρώπη

2016. Η χρονιά της τρομοκρατίας που άλλαξε την Ευρώπη Facebook Twitter
0

Oι προσπάθειες των μελών του ΙΚ και των ακραίων στοιχείων να σπείρουν τον τρόμο στην Ευρώπη πέτυχαν φέτος να φέρουν στα όριά τους τις αρχές και τους ηγέτες της Ευρώπης αναγκάζοντας προκαλώντας την έλευση μιας νέας εποχής όπου οι επιθέσεις μπορεί να θεωρούνται γεγονότα της καθημερινότητας και όχι μια εξαίρεση, αναφέρει η ανασκόπηση της Washington Post στο δημοσίευμα με τίτλο "Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζοφερό μέλλον με την τρομοκρατία να γίνεται γεγονός".

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι έχουν αρθεί τα εμπόδια μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και ενισχύθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι στον απόηχο ενός έτους που στιγματίστηκε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά, το πρόσφατο χτύπημα στο Βερολίνο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι αλλαγές - ή οποιεσδήποτε αλλαγές - είναι αρκετές για να αποτρέψουν την επανάληψη μιας ίδιας χρονιάς.

Το κάλεσμα των τρομοκρατών προς τους οπαδούς τους ζητά να σχεδιάζουν και να διενεργούν ανεξάρτητες επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης και αυτό είναι ανησυχητικό για τις προσπάθειες αναχαίτισης της βίας, αξιωματούχοι και αναλυτές λένε στην Washington Post. 

«Βλέπουμε πως τα δίκτυα τρομοκρατίας έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στον προγραμματισμό των επιθέσεων σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Mohammad-Mahmoud Ould Mohamedou, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου της Γενεύης για την Πολιτική Ασφάλειας. Η επίθεση του Βερολίνου δεν είναι απαραιτήτως μια αποτυχία των υπηρεσιών παρακολούθησης, γιατί μόνο αν αρχίσεις να παρακολουθείς πλέον όλους τους πολίτες, μπορείς να αποτρέψεις τέτοιες επιθέσεις, προσθέτει.

Επιθέσεις, όπως αυτή στο Βερολίνο απαιτούν λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων ή υλικοτεχνική υποστήριξη, κάτι που δίνει στις αρχές λίγες πιθανότητες να  εντοπίσουν τους δράστες εκ των προτέρων, ακόμη και όταν έχουν επισημανθεί με την υποψία της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Οι Γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον δράστη της επίθεσης του Βερολίνου πριν από το περιστατικό, αλλά δεν είχαν καμία απόδειξη για να απαγγείλουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. συνδέσεις 

«Το 2016 είναι μια χρονιά που άλλαξε την Ευρώπη», αναφέρει και η Deutsche Welle. Aυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, αμέτρητες έφοδοι της αστυνομίας, μυστικές επιχειρήσεις εντοπισμού υπόπτων, ξενοφοβία, άνοδος του λαϊκισμού. Ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αλλάξει άρδην τη ζωή στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. 


Το δημοσίευμα σημειώνει και αυτό με τη σειρά του πως ο τρόπος της επίθεσης στο Βερολίνο παραπέμπει στο τρομοκρατικό χτύπημα της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 86 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην ιστορική προκυμαία της πόλης για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της Γαλλίας. Το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει για παρόμοια τρομοκρατικά χτυπήματα ήδη από το 2014. Έκανε λόγο για επιθέσεις όχι με συμβατικά όπλα αλλά με άλλα μέσα, όπως μαχαίρια, τσεκούρια ακόμη και αυτοκίνητα ή φορτηγά. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Νίκαιας και του Βερολίνου.


Ο κατάλογος των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη το 2016 είναι μακρύς. Βρυξέλλες, Νίκαια, Βίρτσμπουργκ, Άνσμπαχ, Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ μετά την επίθεση στο Βερολίνο επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι είναι επιτακτική η νομοθέτηση νέων μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας. Ωστόσο ακόμη παραμένουν ασαφείς οι ακριβείς προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα ο δημόσιος διάλογος στη χώρα γύρω από θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών διεξάγεται σε έντονους τόνους.


Οι αρμόδιες αρχές ζητούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελέγχων στα δίκτυα συγκοινωνιών. Ειδικότερα η αστυνομία καλεί για τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αναφορικά με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης με τεχνικά μέσα. Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παρακολούθησης με κάμερες δημόσιων χώρων προς αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών. Σε αυτό συμφωνεί άλλωστε και η γερμανική αστυνομία, η οποία ήδη έχει ενσωματώσει στις στολές των ειδικών μονάδων μικρές κάμερες προηγμένης τεχνολογίας. Σε δικαστικό επίπεδο το κρατίδιο της Ρηνανίας-Bεστφαλίας εφαρμόζει ήδη πιλοτικά σύντομες δικονομικές διαδικασίες για ξένους υπηκόους που κρίνονται ύποπτοι για σχετικά αδικήματα. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως υπογραμμίζουν πολλές ήπιες φωνές, ο φόβος για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, όπως της βιντεοπαρακολούθησης, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.


Από την πλευρά τους πολλοί ειδικοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ο φόβος δεν θα πρέπει να κυριεύσει τους απλούς πολίτες στην καθημερινότητά τους. «Η διάδοση του φόβου και του τρόμου είναι από τους κύριος στόχους των Ισλαμιστών», αναφέρει ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιαν Ίλαν Κιζιλάν, ο οποίος ερευνά εδώ και χρόνια τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους από ψυχολογική σκοπιά. Όπως επισημαίνει, βασικό κίνητρο των τρομοκρατών είναι να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια των δυτικών κοινωνιών σπέρνοντας τον πανικό. Αυτό δείχνει άλλωστε και η επιλογή της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Βερολίνου ως στόχο αλλά και η μειωμένη κίνηση στο φετινό Οκτόμπερφεστ του Μονάχου λόγω φόβου για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.


Η άλλη πτυχή του θέματος στην οποία οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή είναι η μη στοχοποίηση συλλήβδην των προσφύγων που έχουν καταφύγει ανά την Ευρώπη. Το γεγονός ότι κάποιοι από τους δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων είχαν φτάσει στην Ευρώπη με την προσφυγική ιδιότητα, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως βάση για αυθαίρετες γενικεύσεις. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν προς το συμφέρον ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων όπως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Η απαξίωση των ίδιων των προσφύγων είναι άλλωστε, όπως εκτιμούν ειδικοί, και μέρος της στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους, που επιδιώκει να σπείρει το μίσος και τους διαχωρισμούς στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών.

Οι κορυφαίες αρχές ασφαλείας φέρονται να εκτιμούν πως η Ευρώπη δεν θα είναι πια ποτέ πλήρως απαλλαγμένη από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, όπως γράφει η Washington Post. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει. «Ποτέ πια δεν θα μπορεί να υπάρξει μηδενικός κίνδυνος», αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος σε θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Ωστόσο μια άλλη πηγή τονίζει πως οι επιθέσεις που έχουν αποτραπεί είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έγιναν και υπενθυμίζει πως η ιστορία με την τρομοκρατία θυμίζει λίγο το ποδόσφαιρο όπου κανείς δεν θυμάται τις φάσεις που έσωσες αλλά όλοι θυμούνται το γκολ που άφησες να μπει.

Με πληροφορίες από Washington Post/ Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομα του από ένα meme

Διεθνή / DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομά του από ένα meme που έγινε κρυπτονόμισμα

Το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ στο κρυπτονόμισμα και το meme «Dogecoin» έχει αποτυπωθεί στον τίτλο του νέου υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, του οποίου θα ηγηθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM