Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισει έρευνα για τις αντισημιτικές ύβρεις που δέχθηκε χθες, ο φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Αλέν Φινκιελκρότ.
Ο Αλέν Φινκιελκρότ δέχθηκε τις ύβρεις στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων». Ο ίδιος δήλωσε πως δεν πρόκειται να καταθέσει μηνύσεις, προσθέτοντας πως δεν είναι «ούτε θύμα ούτε ήρωας».
Η προκαταρκτική έρευνα γίνεται για «δημόσια εξύβριση λόγω προέλευσης, εθνότητας, έθνους, φυλής ή θρησκείας, δια λόγου, γραπτού κειμένου, εικόνας ή ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας», διευκρίνισε η εισαγγελία.
Διαδηλωτές που έκαναν πορεία χθες στο Παρίσι, όταν είδαν τον φιλόσοφο και ακαδημαϊκό φώναξαν εναντίον του αντισημιτικές βρισιές, καθώς και «είμαστε ο λαός» και «η Γαλλία είναι μαζί μας», σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Yahoo! Actualites.
«Επειδή η Γαλλία δεν τους ανήκει, επειδή η Γαλλία δεν είναι αυτό το μίσος, άρχισε έρευνα. Ένας ύποπτος, ο οποίος αναγνωρίσθηκε ως ο κύριος υβριστής, ταυτοποιήθηκε από τις υπηρεσίες μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
«Δέχθηκα πολύ βίαιη φραστική επίθεση από διαδηλωτές» και «οφείλω να πω πως είχαν πραγματικά διάθεση για καβγά διότι, αν δεν είχαν παρεμβληθεί αστυνομικοί (...), πιστεύω πως ορισμένοι απ' αυτούς ήθελαν να με δείρουν. Ήταν σε κάθε περίπτωση μια βία τύπου πογκρόμ», αφηγήθηκε ο ακαδημαϊκός σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
«Δεν είχα τον χρόνο για να φοβηθώ» και «δεν είμαι ούτε θύμα ούτε ήρωας», διευκρίνισε ο ενδιαφερόμενος, προσθέτοντας πως δεν θέλει να υποβάλει μήνυση, όπως είχε επίσης δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.
«Θέλω να μάθω ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτό με ενδιαφέρει.΄Όμως δεν θέλω να μπω σ' αυτού του είδους τη διαδικασία, ίσως θα το είχα κάνει αν με είχαν χτυπήσει», είπε στο LCI.
Ο Φινκιελκρότ δικαιολόγησε εξάλλου την εξέλιξη της άποψής του για τα «κίτρινα γιλέκα», μια κινητοποίηση την οποία είχε υποδεχθεί ευμενώς, αλλά στη συνέχεια επέκρινε αυτό στο οποίο εξελίχθηκε.
«Δεν απαρνούμαι τις θέσεις που έχω πάρει. Δεν υποστηρίζω πια τις διαδηλώσεις, το πράγμα γίνεται γκροτέσκο, είναι μια κίνηση που δεν ξέρει πια πώς να σταματήσει. Όμως υπήρξε μια αναλαμπή αξιοπρέπειας στους ανθρώπους που είχαμε ξεχάσει και ακόμη και περιφρονήσει (...) και οι οποίοι ζητούσαν να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους», εξήγησε.
«Είναι λίγο όπως το Γκόλεμ (σ.σ.: μυθικό πλάσμα του ιουδαϊσμού) αυτές οι διαδηλώσεις: προχωρεί καταστρέφοντας τα πάντα», κατέληξε και αναρωτήθηκε αν «είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε 5, 10 ή 15 χρόνια εβδομαδιαίων διαδηλώσεων».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters