Οργή προκαλεί η απόφαση του Μπρουνέι να επιβάλει θανατική ποινή με λιθοβολισμό ως τιμωρία για την ομοφυλοφυλία και την μοιχεία.
Το βασίλειο της Ασίας αποφάσισε την σκληρή εφαρμογής τη νομοθεσίας της σαρία και από τις 3 Απριλίου, τα άτομα που θα κρίνονται ένοχα για τα παραπάνω «αδικήματα», θα αντιμετωπίζουν το νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον ακρωτηριασμό ενός χεριού και ενός ποδιού για το έγκλημα της κλοπής. Οι ποινές θα επιβάλλονται με μάρτυρες μια ομάδα Μουσουλμάνων.
Το Μπρουνέι, το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο συντηρητική μορφή του Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2014 την πρόθεσή του να εισαγάγει το δίκαιο της σαρία, το ισλαμικό νομικό σύστημα που επιβάλλει αυστηρές και συχνά βάρβαρες σωματικές τιμωρίες.
Πρόκειται για οδηγία του Χασανάλ Μπολκιάχ, του σουλτάνου του Μπρουνέι, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου με προσωπική περιουσία περίπου 20 δισ. δολάρια ο οποίος είναι στο θρόνο από το 1967.
Το αλκοόλ απαγορεύεται ήδη στο Μπρουνέι και υπάρχουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για την γέννηση παιδιών εκτός γάμου και όσους δεν προσεύχονται τις Παρασκευές.
Ωστόσο, η έντονη διεθνής αντίδραση ενάντια στο Μπρουνέι, επιβράδυνε την πλήρη εφαρμογή του σκληρού νόμου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το Μπρουνέι ήταν μια βρετανική αποικία μέχρι το 1984 και οι δύο χώρες εξακολουθούν να απολαμβάνουν ισχυρούς δεσμούς. Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στο Μπρουνέι από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, αλλά σύμφωνα με τους νέους νόμους τιμωρείται πλέον με θάνατο και όχι φυλάκιση. Η θανατική ποινή θα ισχύει και για το σοδομισμό, τη μοιχεία και τον βιασμό.
Η ανακοίνωση ότι ο νόμος της σαρία θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα, ειδικά με στόχο την ομοφυλοφιλική κοινότητα, αντιμετωπίζεται με τρόμο από ομάδες ακτιβιστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε το Μπρουνέι να «σταματήσει αμέσως» την εφαρμογή των νέων κυρώσεων, και δήλωσε ότι είναι «απολύτως λανθασμένες».
«Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων κυρώσεων είναι φρικτή από μόνη της», δήλωσε η Rachel Chhoa-Howard, ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας Μπρουνέι, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα πιθανά αδικήματα «δεν πρέπει να θεωρούνται καν εγκλήματα, ειδικά μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου».
Ο νόμος της σαρία θα ισχύει μόνο για μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.