Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στο κέντρο του Καΐρου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν σύμφωνα με μαρτυρίες ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδήλωσης διαμαρτυρίας κοπτών χριστιανών της Αιγύπτου.
Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στην περιοχή ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στο χώρο των επεισοδίων. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Essam Sharaf δήλωσε για τα χειρότερα επεισόδια μετά από αυτά που έριξαν από την εξουσία τον Χόσνι Μουμπάρακ: «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, αλλά μια προσπάθεια να προσκληθεί χάος και συγκρούσεις. Ο μόνος υπαίτιος αυτών των γεγονότων και των πράξεων βίας είναι οι εχθροί της επανάστασης του Ιανουαρίου και οι εχθροί του αιγυπτιακού λαού, τόσο των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών."
Οι Κόπτες χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, και μερικοί από αυτούς φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη χώρα θα μπορούσε να επιτρέψει στους υπερσυντηρητικούς ισλαμιστές να επιχειρήσουν την καταστολή των κοινωνικών μειονοτήτων. Επίσης, Οι Κόπτες επέκριναν το στρατό ότι υπήρξε πολύ επιεικής σε προηγούμενες επιθέσεις κατά των χριστιανών, και κατηγόρησαν τους στρατιώτες ότι ήταν ενεργά συνένοχοι στην χθεσινή αιματοχυσία.
"Αυτό που συνέβη σήμερα είναι άνευ προηγουμένου. Δεκαεπτά πτώματα είχαν συνθλιβεί από στρατιωτικά φορτηγά," δήλωσε ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hossam Bahgat.
Οι συγκρούσεις μεταξύ φανατικών μουσουλμάνων και Κοπτών χριστιανών είναι συχνές στην Αίγυπτο. Τον περασμένο Μάιο, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μετά από φήμες ότι οι Χριστιανοί κρατούσαν μια γυναίκα που που είχε αλλαξοπιστήσει και είχε ασπαστεί το Ισλάμ. . Το περιστατικό οδήγησε το κυβερνών στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας να διατάξει την κατάρτιση των νέων νόμων για την ποινικοποίηση της σεκταριστικής βίας.
Οι Κόπτες ήταν Αιγύπτιοι χριστιανοί και απετέλεσαν μια από τις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Η δε κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου ιδρύθηκε μόλις περί το 60 μ.Χ., έχοντας ως βάση τις διδασκαλίες του Αγίου Μάρκου. Οι Κόπτες είχαν ενσωματώσει αρκετές από τις παραδόσεις της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας, αλλά και στοιχεία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και γραμματείας
σχόλια