Διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία: Ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από εκδήλωση με τον Ερντογάν

Διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία: Ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από εκδήλωση με τον Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
9

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη, προκαλώντας την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από επίσημη τελετή στην Αδριανούπολη. 

Μιλώντας σε εκδήλωση για την σύνδεση του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις και οι έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου θα συνεχιστούν: «Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Παρά την έντονη αντίδραση της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Ερντογάν είπε ότι «αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιό. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Αθήνας.

«Αντί μίας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα», κατέληξε, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει διορία λίγων ημερών στον πρέσβη της Λιβύης να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας. 

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

 

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε.

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτα ανηκουν στο παρελθον, Ατμαν μου. Πρεπει να κυτταξουμε το μελλον. Και η Ελλαδιτσα δε θα διορθωσει τις φασιστικες τασεις του τουρκικου κρατους. Ας το αφησουμε αυτο στους τουρκους πολιτες.Η ενεργεια στο Αιγαιο πρεπει να γινει αφορμη συσμιξης των σχεσεων μας με την Τουρκια, οχι αιτια αντιπαραθεσης. Μονο η συνεργασια και η ειρηνη με τους τουρκους θα φερει ευημερια στον τοπο μας. Οποιοδηποτε αλλο σεναριο ωφελει το Ισραηλ και μονο αυτο, αφου τα χαλασε με την Τουρκια, ποτε δε μας συμπαθησε και τωρα πλεον κυριαρχει στην Ανατολικη Μεσογειο σε ολα τα επιπεδα ( οι ισραηλινοι ξερουν τα παντα και για μας και για την Τουρκια ) και θα ειναι πανευκολο να μανιπουλαρουνε την ελληνοτουρκικη διπολικοτητα οποτε αυτοι το θελησουν. Απο την αλλη, εμεις δε πρεπει σε καμια περιπτωση να γινουμε ισραηλινο πιονι στην τουρκο-ισραηλινη διενεξη. Αυτο θα ηταν απλα καταστροφη για μας.
δεν μπορει να υπαρξει ειλικρινης συνεργασια με ενα πρωτοφασιστικο κρατος. οι γερμανια και γαλλια γιναν bfe μονο οταν η γερμανια αποκυρηξηε εμπρακτος το ολοκληρωτικο και γενοκτονικο της παρελθον. εδω εχουμε συνεχιση του δραματος,. δεν μπορω να καταλαβω πως θα συνεργαστεις με αυτους που καταδιωκουν σημερα Κουρδους, εξοπλισαν τις συμμοριες που σκοτωσαν την γυναικα πολιτικο, και κανουν καθημερινα εγκληματα πολεμου. δεν αρκει το wishful thinking και ανεξαρτητα με οτιδηποτε κανει η δεν κανει το ισραηλ. Το 74, το 96 ο Σολωμου εγιναν με το Ισραηλ εχοντας ως συμμαχο την Τουρκια.Και στο κατω κατω θελουν φιλια: ας κανουν μια καλη αρχη εκδιδοντας ή εστω δικαζοντας αυτον που εκτελεσε τον Σωλομου.
Θα συνεργαστεις οπως συνεργαστηκε το Ισραηλ για κοντα σαραντα χρονια. Αλλωστε ειρηνη δε κανεις μες τους φιλους σου, κανεις με τους εχθρους σου, οπως ειχε πει ο Γιτσακ Ραμπιν. Και επαναλαμβανω, εμεις δεν εχουμε το διπλωματικο, πολιτικο, οικονομικο, 'η στρατιωτικο εκτοπισμα να τα βαλουμε με τους τουρκους. Κοινως, δε θα λυσουμε τα προβληματα που εχουν οι τουρκοι με το παρελθον τους. Μπορουμε και πρεπει ομως να συνεργαστουμε για το μελλον των παιδιων μας, των επομενων γενεων. Στην κατασταση που βρισκομαστε, οποιαδηποτε οξυνση triggered or not triggered απο το Ισραηλ, θα εχει καταστροφικες επιπτωσεις για μας. Μπορουμε ανετα να χασουμε και εδαφος και πολυ κοσμακη, κατι το οποιο θα σφραγισει δεκαετιες ανασφαλειας αν οχι ανοιχτης εχθρας. Αυτο θελεις;;
Πολύ καλά έκαναν που αποχώρησαν από την εκδήλωση και δεν κάθισαν να ακούν τον «Σουλτάνο». Είναι καιρός η ελληνική διπλωματία να ξεκουνηθεί από τη ραστώνη και να αρχίσει να γίνεται πιο επιθετική. Τα «αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία», που μένουν μόνο λόγια για εσωτερική μας κατανάλωση, καιρός να αντικατασταθούν από δραστήρια εξωτερική πολιτική, με απαιτήσεις. Έχουμε ξαναδεί το έργο (βλ. Μακεδονικό): Δεν φτάνει μόνο να έχεις δίκιο και να εφησυχάζεις.
Οποιαδηποτε οξυνση της ελληνοτουρκικης διπολικοτητας συμφερει μοναχα μια χωρα : το Ισραηλ. Η λεξη "σουλτανος" εγκαθυδριθηκε απο αμερικανους νεοσυντηρητικους σιωνιστες μετα το 2009, οταν ο Ερντογαν τα εψαλε στον Σιμον Περες στο συνεδριο του Νταβος για την ισραηλινη εισβολη στη Γαζα. Εμεις δεν εχουμε να κερδισουμε τιποτα απο μια οξυνση στα ελληνοτουρκικα. Μιλαμε μονο και μονο επειδη πιστευουμε οτι οι αμερικανοι και πλεον το Ισραηλ μας στηριζουν. ΔΕΝ μας στηριζουν, ουτε προκειται να μας στηριξουν. Μας εκμεταλευονται γιατι το Ισραηλ ( και η Αμερικη που ακολουθει την εξωτερικη πολιτικη του Ισραηλ ) ειναι εναντιον της Τουρκιας.Δεν πρεπει να γινουμε πιονι εκμεταλευσης στην Τουρκο-Ισραηλινη διενεξη. Εαν θελει το Ισραηλ να ειναι, πλεον, φιλος της Ελλαδας, να προμοταρει ( αυτο και οι πανισχυροι φιλοι του στην Αμερικη ) την ελληνοτουρκικη φιλια, κατανοηση και συνεργασια σε ΟΛΟΥΣ τους τομεις. Οι τουρκοι θα ειναι παντα γειτονες μας. Το Ισραηλ ποτε, ουτε υποστηριξε ποτε την Ελλαδα. Ανεκαθεν, μεχρι το 2009, υποστηριζε τους τουρκους. Δε πρεπει να πεσουμε στην φακα του εθνικισμου και του λα'ι'κισμου, επειδη τωρα τα βιβλικα μας αδελφια, μας το παιζουν φιλοι μας. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ : ΔΙΑΛΟΓΟ, ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ !
οι τουρκοι θα ειναι παντα γειτονες μας, αλλα αν δεν αποδεχτουν το γενοκτονικο φασιστοτροπο χαρακτηρα του κρατους που εγκαθιδρυσαν το 1923 πανω στα ερειπια πολλων γεγοκτονιων δεν μπορουν να ειναι φιλοι μας.
Είναι περίπλοκη η κατάσταση, η Τουρκία θέλει να "διαπραγματευτεί" της ΑΟΖ και να μην θεωρηθούν δεδομένες οι κατευθύνσεις του UNCLOS (που ποτε δεν υπεγραψε) και αναφέρει διάφορες εξαιρέσεις που κατόπιν συμφωνίας των κρατών διευθετήθηκαν διαφορετικά.Ως κραυγαλέο παράδειγμα "δικηγόρου του διάβολου", το Καστελόριζο που είναι ολοκληρωτικά αποκομμένο από την ελληνική νησιώτικη μάζα, εξαφανίζει ένα τεράστιο κομμάτι της ΑΟΖ της νοτίου Τουρκίας (σχεδόν όσο το μισο ιόνιο πέλαγος) και συνδέει τις ΑΟΖ της Ελλάδας και τις Κύπρου μετατρέποντας την Τουρκία σε κομπάρσο μόλις 1(!)χμ πέρα από τα παράλια τις.
Κατανοώ την καλή σας πρόθεση, αλλά η Τουρκία κάνει τη ζωή μας ευκολότερη με το να μην αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα σε κανένα νησί, εκτός, μαντέψτε, από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Ευτυχώς για μας, δηλαδή, αντιμετωπίζει ως εξαίρεση συνολικά το Αιγαίο.Το δε Καστελόριζο περιήλθε στην Ελλάδα ως τμήμα του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Γιατί ξαφνικά να το πούμε απομονωμένο;
Ε βέβαια με την ίδια λογική ειναι δυνατό νησάκια όπως πχ Χίος κ Λέσβος να αποκοπούν από το Αιγαίο τη μάζα της μεγάλης Τουρκίας των 80εκ. Λεμπενς ραουμ αλλά Χίτλερ λογική πληρως κατηφορική. Το Μερα25 θα είναι πάντως ικανοποιημένοι. Να μη κάνουμε εμείς εξόρυξη φυσικού αερίου η πλέον πράσινη μορφή καυσίμου εκτός ανανεώσιμων. Απλά αν τις κάνουν οι λιβυοι problem solved. Ειναι πασιγνωστοι για την περιβαλλοντικη ευαισθησία τους. Το ίδιο κ οι Τούρκοι με το πυρηνικό εργοστάσιο πάνω στη μεσόγειο αλλά εκεί δεν βλέπω κανένα "οικολογο" με 5 αυτοκίνητα να διαμαρτυρεται.δεν διαπραγματευεσαι με νέοολοκληρωτικό καθεστώτα.