Συνολικά 2.000 Σύρους μαχητές έχει στείλει η Τουρκία στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης, αποκαλύπτει ο Guardian.
Αυτή είναι μια άνευ προηγούμενου εξέλιξη, που απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων έρχεται μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για ενίσχυση έναντι της επέλασης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η Άγκυρα υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, και συνέχισε να το κάνει ακόμη και όταν ο αρχικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός αποδυναμώθηκε και διασπάστηκε, εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων και της ανάπτυξης ισλαμιστικών στοιχείων στις τάξεις των ανταρτών. Τώρα, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάποιους από τους αντάρτες μαχητές ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από τον Δεκέμβριο στέλνουν Σύρους στη Λιβύη
Αρχικά, 300 άνδρες από τη δεύτερη μεραρχία του Εθνικού Συριακού Στρατού, μια «ομπρέλα» συριακών ομάδων ανταρτών που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, έφυγαν από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου. Ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια έφτασαν αεροπορικώς στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκαν στην πρώτη γραμμή, ανατολικά της πόλης. Άλλοι 1.350 άνδρες πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Έκτοτε, κάποιοι από αυτούς πήγαν στη Λιβύη, ενώ άλλοι ακόμη εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, επισημαίνει ο Guardian.
Τι κερδίζουν οι Σύροι στη Λιβύη
Οι Σύροι μαχητές έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια απευθείας με την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και όχι με τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με πηγές του Guardian από τον Εθνικό Συριακό Στρατό, θα πάρουν 2.000 δολάρια τον μήνα, ποσό έως και 25 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που κέρδιζαν στη Συρία. Σε όλους έχει δοθεί η υπόσχεση να πάρουν τουρκική υπηκοότητα, ένα κίνητρo που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να καλοπιάσει μαχητές.
Επίσης, η Τουρκία καλύπτει τα ιατρικά κόστη για τους τραυματισμένους στρατιώτες και έχει την ευθύνη της επιστροφής των νεκρών στη Συρία. Ήδη τουλάχιστον 4 Σύροι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Guardian.
Τον προηγούμενο μήνα είχε κυκλοφορήσει στα social media ηχητικό υλικό, στο οποίο άνδρες με συριακή προφορά ανέφεραν ότι το Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι στη Λιβύη για να υπερασπιστεί το Ισλάμ. Η αυθεντικότητα αυτού του υλικού αμφισβητήθηκε από πολλούς που αναρωτήθηκαν γιατί και πώς βρέθηκαν τόσο μακριά από την πατρίδα τους Σύροι που ακόμη δίνουν μάχη ενάντια στον Ασαντ στη χώρα τους.
Τόσο η Αγκυρα όσο και η Τρίπολη έχουν επανειλημμένα διαψεύσει την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη, όπως έχει κάνει και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Σύμφωνα με τον Guardian, πλέον έχει απαγορευθεί σε όσους Σύρους είναι στη Λιβύη να δημοσιεύουν στα social media οτιδήποτε μπορεί να αποδείξει το πού βρίσκονται.
Επίσημα, μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει στείλει στην Τρίπολη 35 στρατιώτες με συμβουλευτικό ρόλο, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως, αντιδρώντας για την αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα χωρίς να συμφωνήσει σε εκεχειρία, ο Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα δώσει στον Λίβυο στρατάρχη το μάθημα που του αξίζει.
Αρχικά, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν ήταν πρόθυμη να δεχθεί Σύρους μαχητές, αντί για Τούρκους στρατιώτες. Τελικά όμως το δέχθηκε, όταν οι δυνάμεις του Χάφταρ πλησίασαν ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της Λιβύης. Στο μεταξύ, ο Guardian σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι 3.000 Σουδανοί μισθοφόροι πήγαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό του Χάφταρ, όπως και 600 Ρώσοι μισθοφόροι. Ένα ακόμη στοιχείο ότι αυτή η σύγκρουση παίρνει διαφορετικές διαστάσεις.
σχόλια