Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε πως η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη οριστική διχοτόμηση, αν δεν επιτευχθεί τάχιστα μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει μία «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Ακιντζί τόνισε πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο, μειώνοντας την πιθανότητα της επανένωσης του νησιού: «Πρέπει να βιαστούμε. Μετά από τόσα χρόνια, βρισκόμασε σε ένα σταυροδρόμι, σε μία αποφασιστική στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ακιντζί που χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εκλογές της 26ης Απριλίου, είπε πως η μόνη βιώσιμη λύση θα ήταν επανένωση υπό μία ομόσπονδη «σκέπη». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η εξάρτηση του Βορρά από την Άγκυρα θα μεγαλώσει με κίνδυνο να καταλήξει να «αφομοιωθεί»σε μία de facto τουρκική περιοχή.
Μιλώντας από το γραφείο του στη Λευκωσία, ο Ακιντζί δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επανέναρξη του διαλόγου: «Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Κραν Μοντανά. Νομίζω πως το ξαναβάλαμε σε μία ρεαλιστική και κοινώς αποδεκτή τροχιά».
Ο Guardian κάνει αναφορά στη συνάντηση του Ακιντζί με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη την Δευτέρα, με τους δύο να εγκαινιάζουν τη δικοινοτική έκθεση τέχνης «In Art We Trust», στο Λήδρα Πάλας.
Ο Ακιντζί σημείωσε, επίσης, πως έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για μόνιμη διχοτόμηση: «Παγιώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, φυσικά, δημογραφικά, οικοκονομικά. Παγιώνεται στις συνειδήσεις των νέων» είπε, αναφέροντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του - αμφότεροι γεννημένοι στο νότιο τμήμα του νησιού - έχουν μια πιο στενή και συναισθηματική σχέση με τους Ελληνοκύπριους απ'ότι οι νεότερες γενιές - περιλαμβανομένων και των παιδιών τους.
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει και τις διαφορές του Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενη τις επικρίσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τον περασμένο Νοέμβριο, για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και την απάντηση του Ερντογάν πως «πρέπει να γνωρίζει τα όριά του».
Ο Ακιντζί εξήγησε ότι διαφωνεί με το όραμα του Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας-Λευκωσίας ως «μάνα και παιδί». «Επιθυμώ ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις», διευκρίνισε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πάντως πως η τδβκ θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την οικονομία της προκειμένου να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Τουρκία. «Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε στήριξη από το νότο» είπε.
Με πληροφορίες από Guardian