Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτεθεί να προσφέρει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ, αν εκείνος αρνείτο την εμπλοκή της Ρωσίας στο σκάνδαλο διαρροών του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις βρετανικές δικαστικές Αρχές.
Αυτό αποκαλύφθηκε στο πλημμελειοδικείο του Γουεστμίνστερ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης του Άσανζ για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Δικηγόρος του Ασάνζ αναφέρθηκε στα στοιχεία βάσει των οποίων πως ο Dana Rohrabacher, Ρεπουμπλικανός πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου και γνωστός για τη φιλορωσική στάση του, είχε προσεγγίσει το 2017 τον - 48χρονο σήμερα - Ασάνζ όσο εκείνος βρισκόταν ακόμα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
«Ο κ. Rohrabacher πήγε να συναντήσει τον κ. Ασάνζ και να του πει, κατόπιν εντολής από τον πρόεδρο, πως του παρείχε χάρη ή κάποιου είδους διέξοδο, αν εκείνος έλεγε πως η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη στις διαρροές email του Δημοκρατικού Κόμματος» ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος.
Η ομάδα υπεράσπισης του ιδρυτή του Wikileaks υποστηρίζει πως υπάρχει μάρτυρας που επιβεβαιώνει αυτήν την εξέλιξη αυτή.
Υπενθυμίζεται πως μία σειρά μέιλ που εξέθεταν τους Δημοκρατικούς και την ίδια τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, είχαν υποκλαπεί προτού δημοσιευτούν από την πλατφόρμα του Ασάνζ, Wikileaks.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει ότι τα emails των Δημοκρατικών αποκτήθηκαν παράνομα από Ρώσους χάκερ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Μόσχας για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όπου ο Τραμπ αντιμετώπισε την Κλίντον.
Κατά την προδικαστική ακρόαση στο Γουστμίνστερ, η δικαστής Vanessa Baraitser που χειρίζεται την υπόθεση, τόνισε πως τα στοιχεία θα γίνουν δεκτά και θα περιληφθούν στη δικογραφία.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την έκδοση του Ασάνζ, που παραμένει προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Αυστραλός είναι αντιμέτωπος στη χώρα αυτή με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για κατασκοπεία.
Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε το 2010 περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
«Ψυχολογικά βασανιστήρια»
Μόλις χθες, μια ομάδα 117 γιατρών είχε καταγγείλει τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, την ώρα που ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).
Σε επιστολή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η ομάδα των γιατρών από 18 χώρες κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Ασάνζ να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, μία εβδομάδα πριν από την εξέταση από τη βρετανική δικαιοσύνη του αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.
Με πληροφορίες από Guardian