«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι ως ΕΕ δεν εκβιαζόμαστε από τον Ερντογάν», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που ωστόσο χθες απέρριψε υποδοχή νέων προσφύγων στην Αυστρία.
«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη θα υποδεχθεί στη Βιέννη σε επίσημη επίσκεψη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τρομακτικές και δύσκολα μπορούμε να τις αντικρίσουμε», σημειώνει ο καγκελάριος, για τον οποίο, όπως προσθέτει, «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά». «Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη: «Πρέπει να είναι σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον του Τούρκου Προέδρου είχε χρησιμοποιήσει ο Αυστριακός καγκελάριος σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στη Βιέννη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λέγοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν οργάνωσε «συνειδητά» αυτή την «επέλαση προσφύγων», που γίνεται όπως επισήμανε «τελείως στοχευμένα» μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία. Σημείωσε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ και τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας αυτή λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης πως ο ίδιος είναι υπέρ του να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.
Επίσης επισήμανε πως εάν η ΕΕ δεν πετύχει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν, «τότε δεν δείχνουμε μόνον αδυναμία, αλλά αυτό θα είναι η αρχή του τέλους», γι αυτό «εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θα σταθούμε μαζικά στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε ενωμένοι να αγωνιστούμε κατά των ενεργειών του Ερντογάν». «Τώρα είναι μία δοκιμασία για την ΕΕ ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή όχι, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, τότε είναι ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα» είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.
Απορρίπτει την υποδοχή νέων προσφύγων στην χώρα
«Η γραμμή μας, ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι σαφής, ότι δηλαδή προαιρετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον υποδοχή (σ.σ. προσφύγων) στην Αυστρία», τόνισε ο καγκελάριος μετά την χθεσινή σύσκεψη της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, «η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία».
Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει, όπως διευκρίνισε, ότι αρχικά θα πρέπει να υπάρξει μία καλή ένταξη αυτών που ήδη βρίσκονται στην Αυστρία, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν, για παράδειγμα, 30.000 δικαιούμενοι ασύλου που είναι άνεργοι και οι οποίοι θα ήταν καλό να βρεθούν στην αγορά εργασίας.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, παραπέμποντας σε μία σειρά αριθμών, σε σχέση με το προσφυγικό, επισήμανε ότι μόνον τον περασμένο χρόνο έγιναν δεκτοί στην Αυστρία 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετές χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ, όπως παρατήρησε, μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ συμπλήρωσε ότι στην Αυστρία μέσα στο 2020 πέρασαν στην διαδικασία ασύλου ήδη 1.000 γυναίκες και παιδιά, ενώ μόνον μέσα στα δύο τελευταία χρόνια περίπου 10.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην χώρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ