Ξεκινούν σήμερα, στις ΗΠΑ, οι κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.
Ο πρώτος εθελοντής θα λάβει σήμερα μία δόση του πειραματικού εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη των κλινικών δοκιμών. Αξιωματούχοι υγείας ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες ώστε να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε εμβόλιο.
Οι δοκιμές ξεκινούν με 45 νέους και υγιείς εθελοντές, που θα λάβουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, το οποίο αναπτύχθηκε από το NIH και την εταιρεία Moderna Inc. Τα άτομα αυτά δεν θα μολυνθούν από αυτές τις δόσεις, που άλλωστε δεν περιέχουν τον SARS-CoV-2. Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να ελεγχθεί το κατά πόσο τα συγκεκριμένα εμβόλια συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση δοκιμών.
Δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην «κούρσα» για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για την ταχύτερη παραγωγή του εμβολίου. Κάποιοι ερευνητές στοχεύουν ακόμα και σε προσωρινά εμβόλια, που θα προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων για έναν με δύο μήνες, έως ότου αναπτυχθεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για μακροχρόνια προστασία.
Η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί επιπρόσθετες δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν είναι βλαβερό για τους ανθρώπους. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του πιέζει για να επισπεύσει τις διαδικασίες, διαβεβαιώνοντας πριν λίγες ημέρες πως σημειώνεται ταχύτατη πρόοδος και το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει «σχετικά σύντομα».
Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει θεραπεία. Στην Κίνα, επιστήμονες δοκιμάζουν έναν συνδυασμό φαρμάκων του HIV και το πειραματικό φάρμακο remdesivir που αναπτυσσόταν για την αντιμετώπιση του ιού έμπολα. Στις ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα ξεκίνησε να δοκιμάζει το remdesivir σε Αμερικανούς που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο από την Ιαπωνία και νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό.
Στους περισσότερους ανθρώπους ο SARS-CoV-2 προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Για ορισμένους όμως - ηλικιωμένους ή με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας - μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές και πνευμονία, στοιχίζοντάς τους τη ζωή.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 169.387 σε 148 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Από τους ασθενείς, 6.513 έχουν πεθάνει 77.517 έχουν γίνει απολύτως καλά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας, οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα αναρρώνουν μετά από περίπου δύο εβδομάδες ενώ όσοι εμφανίζουν πιο σοβαρές επιπλοκές, αν δεν χάσουν τη ζωή τους συνέρχονται μετά από τρεις με έξι εβδομάδες.
Οι 45 εθελοντές στο Σιάτλ θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με χρονική απόσταση 28 ημερών και στη συνέχεια θα παρακολουθούνται τακτικά από τους γιατρούς για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι την τελευταία τους επίσκεψη, μετά από περίπου 12 μήνες, εξηγούσε πριν λίγες ημέρες στου Seattle Times η δρ. Λίσα Τζάκσον, μία από τις επικεφαλής ερευνήτριες του ινστιτούτου.
Το συγκεκριμένο πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό RNA που οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παράξουν μία πρωτεΐνη από τον κοροναϊό, η οποία δεν προκαλεί μόλυνση αλλά ενεργοποιεί ανοσοποιητική απόκριση στον ιό. Οι εθελοντές θα υποβληθούν συνολικά σε έντεκα εξετάσεις σε βάθος ενός έτους ενώ θα έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο ίδιο διάστημα. Οι εθελοντές θα λάβουν 100 δολάρια για κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις - συνολικά 1.100 δολάρια.
Οι δοκιμές είναι μόνο αρχή της μακροχρόνιας διαδικασίας για ένα εμβόλιο. Ο πρώτος γύρος δοκιμών θα ακολουθηθεί από δύο ακόμα, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών και παράλληλη διερεύνηση πιθανών παρενεργειών σε ηλικίες κάτω των 18 και άνω των 55.
Η Inovio Pharmaceuticals προγραμματίζει την έναρξη των δικών της δοκιμών σε δεκάδες εθελοντές τον ερχόμενο μήνα, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ένα κέντρο στο Κάνσας Σίτι. Ακόμα κι αν οι δοκιμές έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όμως, «μιλάμε για τουλάχιστον για έναν με ενάμισι χρόνο» πριν οποιοδήποτε εμβόλιο κυκλοφορήσει, όπως λέει ο Δρ. Άντονι Φοσί, διευθυντής του τμήματος Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH. Και ακόμα και έτσι, θα μιλούσα για «ρυθμό ρεκόρ».
Με πληροφορίες από Associated Press, Wall Street Journal και Seattle Times
σχόλια