Κορωνοϊός: Απέτυχε η κλινική δοκιμή για υποσχόμενη θεραπεία -Η «kaletra»

Κορωνοϊός: Απέτυχε η κλινική δοκιμή για υποσχόμενη θεραπεία -Η «kaletra» Facebook Twitter
Απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή στην Κίνα (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Μια υποσχόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό, η επονομαζόμενη Kaletra, απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή της, ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.

Πρόκειται για μια θεραπεία με συνδυασμό των φαρμάκων lopinavir και ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του HIV. «Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος», έγραψαν οι ερευνητές στο The News England Journal of Medicine, σύμφωνα με τους NYT.

Παρότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, οι Κινέζοι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα γίνουν περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν ο συνδυασμός των φαρμάκων έχει αποτέλεσμα σε περίπτωση που χορηγηθεί σε πιο αρχικό στάδιο της ασθένειας ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για τον νέο κορωνοϊό και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν μια γκάμα φαρμάκων, ελπίζοντας ότι θα βρουν κάτι που βοηθά τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που είναι σε σοβαρή κατάσταση. Διάφορα αντι-ιικά φάρμακα έχουν θεωρηθεί πιθανή θεραπεία, αλλά έως τώρα κανένα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η δοκιμή της θεραπείας έγινε σε 199 ενήλικες, από 48 έως 68 ετών, που νοσηλεύονταν και ήταν σε σοβαρή κατάσταση, στη Γουχάν. Για 14 ημέρες, στους μισούς ασθενείς χορηγούνταν η στάνταρντ θεραπεία για πνευμονία, ενώ στους άλλους μισούς χορηγούνταν επιπλέον τα αντι-ιικά φάρμακα. Η θεραπεία Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους.

Ποια άλλα φάρμακα δοκιμάζονται

Σύμφωνα με προγενέστερες αναφορές από την Κίνα, οι γιατροί έχουν δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς αντιβιοτικών και αντι-ιικών φαρμάκων, ενώ σε κάποιους έχουν χορηγηθεί στεροειδή ή άλλα φάρμακα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οξεία φλεγμονή. Ακόμη δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι κάτι από αυτά έχει αποτέλεσμα.

Σε κάποια νοσοκομεία χορηγείται στους ασθενείς υδροξυχλωροκίνη, ένα παλιό φάρμακο για την ελονοσία, που κάποιες εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να αποτρέψει τον κορωνοϊό να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αναφορές από τη χορήγησή του σε ασθενείς στην Κίνα και τη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν.

Στο Σιάτλ, πολλά νοσοκομεία αποφάσισαν να μετάσχουν σε κλινικές δοκιμές για το αντι-ιικό φάρμακο remdesivir, που είναι σε πειραματικό στάδιο. Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα γίνονται 3 μελέτες, μία από αυτές για το remdesivir για τους ασθενείς που ειναι σε σοβαρή κατάσταση. Η δεύτερη μελέτη αφορά την υδροξυχλωροκίνη, που χορηγείται σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό επειδή ζουν στο ίδιο σπίτι με ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

Η τρίτη μελέτη αφορά ένα παλιό φάρμακο, το losartan που συνήθως χορηγείται για την υπέρταση. Στόχος να διαπιστωθεί αν μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση ασθενούς που εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM