ΝΥΤ: Οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας απειλούν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια συνέλευση του ΠΟΥ

ΝΥΤ: Οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας απειλούν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια συνέλευση του ΠΟΥ Facebook Twitter
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (EPA)
0

Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ απειλεί να κυριαρχήσει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διεξάγεται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Σύμφωνα με τους Νew York Times, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε την πολιτική της χώρας του απέναντι στην πανδημία. «Κάναμε ότι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσες χώρες βρέθηκαν σε ανάγκη», είπε το πρωί της Δευτέρας. 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο πρώτος Αφρικανός που τίθεται επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση να συντονίσει την αντίδραση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει όλον τον κόσμο και έχει περιπλέξει τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Αιθίοπας πρώην υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσπάθειας καταπολέμησης της covid-19 από την οποία έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 300.000 άνθρωποι, ενώ σχεδόν πέντε εκατομμύρια είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, ο Τέντρος άνοιξε την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (την ετήσια συνέλευση των 194 χωρών του ΠΟΥ) η οποία εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού με τηλεδιάσκεψη και η οποία αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.

Προσδοκίες για υιοθέτηση ψηφίσματος

Εν μέσω της πανδημίας, ο Τέντρος είπε ότι η συνέλευση αυτή «θα είναι μια από τις σπουδαιότερες από την ημέρα της ίδρυσης (του ΠΟΥ), το 1948». Οι χώρες μέλη ευελπιστούν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο θα κάνουν έκκληση για την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στην κρίση, αλλά οι προσπάθειες έχουν επισκιαστεί από τις σταθερά επιδεινούμενες σχέσεις ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του 2019, με αφορμή τον ρόλο της στην εξάπλωση της COVID-19 και έχει επανειλημμένως διατυπώσει ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος του Πεκίνου ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλωστε έχει αυξήσει την κριτική εις βάρος του ίδιου του Τέντρος και του ΠΟΥ, τους οποίους κατηγορεί για πολύ στενούς δεσμούς με την Κίνα και για κακοδιαχείριση της απάντησης στην πανδημία. Τον περασμένο μήνα μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον, που συνεισφέρει περισσότερο στην υπηρεσία αυτήν των Ηνωμένων Εθνών, θα διακόψει την χρηματοδότηση.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την απειλή διακοπής της αμερικανικής χρηματοδότησης, συνιστά σαφώς την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην τριετή θητεία του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ. Αλλά ο 55χρονος Τέντρος, ειδικός στην ελονοσία με πτυχία από την Βρετανία στην Δημόσια Υγεία και στην Ανοσολογία, και το πρώτο εκλεγμένο πρόσωπο στην ιστορία του ΠΟΥ, θα πρέπει να έχει την νομιμότητα και την ισχυρή στήριξη για να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Φημίζεται για την φιλική του προσέγγιση και για την τάση του να αποκαλεί τους πάντες, από τους συναδέλφους του ως τους παγκόσμιους ηγέτες, «αδελφέ» ή «αδελφή», γεγονός που τον κάνει να ξεχωρίζει από την προκάτοχό του, την διάσημη για το ψυχρό της ύφος Μάργκαρετ Τσαν από την Κίνα. Εξάλλου, οι χειρισμοί του της κρίσης έχουν αποσπάσει παγκόσμιους επαίνους.

«Ο Τέντρος είναι ο καλύτερος γενικός διευθυντής με τον οποίον έχω συνεργαστεί, ίσως μετά την Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ», λέει ο γνωστός Αμερικανός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ στο AFP, αναφερόμενος στην πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, η οποία διετέλεσε επικεφαλής του ΠΟΥ από το 1998 ως το 2003. «Είναι υπερβολικά έξυπνος, ανοιχτός, ειλικρινής και βασίζεται στην επιστήμη», τονίζει ο ίδιος.

Ανεξάρτητη αξιολόγηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών «το συντομότερο κατάλληλο διάστημα» και υποσχέθηκε διαφάνεια και λογοδοσία.

«Όλοι έχουμε να διδαχτούμε κάτι από την πανδημία. Κάθε χώρα και κάθε οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση της κρίσης που έκανε και να διδαχτεί από αυτήν την εμπειρία. Ο ΠΟΥ υπόσχεται διαφάνεια, λογοδοσία και συνεχή βελτίωση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Η ετήσια συνέλευσης των 194 χωρών του ΠΟΥ, αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.

Ο Τέντρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την «ισχυρή τους στήριξη προς τον ΠΟΥ αυτή την κρίσιμη περίοδο» και τόνισε ότι η επανεξέταση των χειρισμών του Οργανισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει ευθύνη από «όλους τους εμπλεκόμενους, καλή τη πίστει».

«Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας», σημείωσε. Τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων (Σ.τ.Σ: με τα οποία διαπιστώνεται, εκ των υστέρων, εάν κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό ανιχνεύοντας τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί στον οργανισμό του) σε μερικές χώρες έδειξαν ότι το πολύ 20% των πληθυσμών έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, είπε.

Με πληροφορίες από Νew York Times/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ