Ημέρα εθνικού πένθους ήταν η σημερινή για την Αργεντινή, μετά τον θάνατο του Quino, του δημιουργού της Μαφάλντα.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της Αργεντινής κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ ο κόσμος αποχαιρετούσε τον καλλιτέχνη με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους και πολλοί διάσημοι, όπως ο τραγουδιστής Ρίκι Μάρτιν και ο μπασκετμπολίστας Μανού Τζινόμπιλι.
Ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Quino, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σε στενό κύκλο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο λυπηρά όσο το γεγονός ότι ο Quino "έφυγε"», έγραψε στο Twitter ο Κολομβιανός συγγραφέας Ρικάρντο Σίλβα Ρομέρο.
«Αντίο δάσκαλε», έγραψε ο Αργεντινός σκιτσογράφος Χουάν Μαρτίν «Tute» Λουαζό, σε σκίτσο που δημοσίευσε στην εφημερίδα La Nacion. «Ήταν ένας φιλόσοφος του χιούμορ και, την ίδια στιγμή, ένα 10χρονο αγόρι. Όπως συμβαίνει με τις ιδιοφυΐες, εξακολουθεί να μας μιλά, να μας προκαλεί», δήλωσε ο «Tute».
Στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, ένα άγαλμα της Μαφάλντα γέμισε με λουλούδια και μηνύματα. Ο Quino χρησιμοποιούσε τη φαινομενική αθωότητα της ηρωίδας του για να ασκήσει κριτική, μεταξύ άλλων για τα τα στρατιωτικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική.
«Αυτό το μέρος είναι πολύ σημαντικό για εμάς επειδή είναι σχεδόν σαν τόπος προσκυνήματος. Κάθε σαββατοκύριακο οι τουρίστες κάνουν ουρά εδώ», δήλωσε στο Reuters ο Νταμιάν Λοσάδα, ένας 55χρονος κοινωνικός λειτουργός και κωμικός.
Η Μαφάλντα «γεννήθηκε» τη δεκαετία του '60, μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες και έφερε παγκόσμια αναγνώριση στον Quino. Οι ιστορίες της άρχισαν να δημοσιεύονται στην εβδομαδιαία εφημερίδα Primera Plana, ενώ η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε σε τέτοιο βαθμό, που το πρώτο άλμπουμ ξεπούλησε σε πέντε ημέρες.
«Στην Αργεντινή, από τη γενιά μου και μετά, όλοι μαθαίναμε ανάγνωση διαβάζοντας τη Μαφάλντα», δήλωσε πέρυσι ο καρτουνίστας Ρικάρντο Σίρι ή «Liniers», συγκρίνοντας τον Quino με τους Beatles ή τον Τσάρλι Τσάπλιν.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια