Οι υπάλληλοι των γραφείων ξοδεύουν πάνω από τον μισό χρόνο της ημέρας κάνοντας ανιαρές εργασίες αντί για τη δουλειά για την οποία έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Asana, της πλατφόρμας διαχείρισης εργασίας, σε περισσότερους από 10.600 εργαζόμενους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη εργασίας, οι υπάλληλοι περνούν το 58% της ημέρας τους κάνοντας «περιφερειακή δουλειά για τη δουλειά», συμπεριλαμβανομένης της ενδοεπικοινωνίας με άλλους συναδέλφους, της αναζήτησης πληροφοριών και της εναλλαγής μεταξύ εφαρμογών σε κινητά και υπολογιστές.
Οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα, ή συνολικά έξι εργάσιμες εβδομάδες κάθε χρόνο, για κάποιες από αυτές τις χρονοβόρες και συχνά ασήμαντες δραστηριότητες, όπως η επανάληψη κάποιας εργασίας και άσκοπες συσκέψεις.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι αφιερώνουν το 33% του χρόνου τους στην εξειδικευμένη εργασία για την οποία έχουν προσληφθεί, αλλά μόλις 10% σε στρατηγικό σχεδιασμό που θα μπορούσε να τους κάνει καλύτερους στη δουλειά τους.
Συνολικά, αυτό οδηγεί σε έλλειψη διαύγειας στην εργασία και και χειροτερεύει τα φαινόμενα εργασιακής εξουθένωσης (burnout).
Η έλλειψη ορίων οδηγεί στο εργασιακό άγχος
Οι ασήμαντες εργασίες αποτελούν πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και τώρα που η τεχνολογία προσφέρει στους ανθρώπους νέους τρόπους συνεχούς επικοινωνίας, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, λέει ο Sahar Yousef, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο πανεπιστημίου Berkeley και εκπρόσωπος της Asana.
Πέρυσι, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε email, βιντεοκλήσεις, multitasking κατά τη διάρκεια εικονικών συναντήσεων και pvw αισθάνονταn την ανάγκη να ανταποκρίνονται άμεσα σε ειδοποιήσεις. Οι συνεχείς περισπασμοί έχουν ως αποτέλεσμα το 33% των εργαζομένων να δηλώνει ότι η συγκέντρωση της προσοχής τους είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το Slack, λέει ο Yousef, αλλά η αποσύνδεση έρχεται όταν οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς πώς ή πότε να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, και καταλήγουν να «ελέγχουν διαρκώς όλες τις πλατφόρμες και να τους δίνουν την ίδια βαρύτητα, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα».
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, λέει ο Yousef.
Το 40% πιστεύει ότι η εξουθένωση είναι αναπόφευκτη
Δύο χρόνια ζωής και εργασίας μέσα στην πανδημία έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης σε νέα ύψη. Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι βίωσαν burnout πάνω από δύο φορές μέσα στο προηγούμενο έτος (κατά μέσο όρο 2,3 φορές), το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, το 40% των εργαζομένων δηλώνει μάλιστα ότι πιστεύει ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι αναπόφευκτο μέρος της επιτυχίας.
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι οργανισμοί μπορούν να θέσουν σαφέστερους και πιο ρεαλιστικούς στόχους και να προσφέρουν καλύτερους πόρους ψυχικής υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να διαχειριστούν την επαγγελματική εξουθένωση.
Ζητούν επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα προγράμματά τους: Το 37% των εργαζομένων συνολικά και το 53% των εργαζομένων που ανήκουν στην γενιά Z λένε ότι δεν έχουν σαφή ώρα έναρξης ή λήξης της εργάσιμης ημέρας τους.
Η τηλεργασία έχει «θολώσει» τα όρια της εργάσιμης ημέρας, σίγουρα, αλλά ο Yousef επιμένει ότι οι υπάλληλοι πρέπει να αισθάνονται ότι κάνουν καθημερινή πρόοδο και ότι ολοκληρώνουν τις σωστές εργασίες για να «τελειώσουν» την ημέρα τους.
Οι διευθυντές μπορούν να παρέχουν πιο εποικοδομητική κριτική για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν για να πετύχουν στη δουλειά τους. «Το να υπάρχει μια ξεκάθαρη αρχή και ένα ξεκάθαρο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό όχι μόνο για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης, λέει ο Yousef, «αλλά βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά με τη δουλειά τους».