Ο οργανισμός IHS δημοσίευσε σήμερα μία έρευνα στην οποία παρουσιάζει τα οικονομικά δεδομένα του Ισλαμικού Κράτους. Τα έσοδα, τα έξοδα, τις βασικές πηγές εισοδημάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας ενός μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, το Ισλαμικό Κράτος συγκεντρώνει έσοδα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ (80 εκατομμυρίων δολαρίων) κάθε μήνα στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ. Περίπου το 50% των εισοδημάτων της οργάνωσης προέρχεται από την φορολογία που επιβάλλει και το 43% από την πώληση πετρελαίου και αερίου, έναν τομέα ωστόσο που έχει αποδυναμωθεί λόγω των βομβαρδισμών που διεξάγουν ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών και η Ρωσία.
Πιο αναλυτικά και όσο αφορά τα έσοδα, ο IHS απαριθμεί 6 βασικές πηγές εισοδημάτων για το Ισλαμικό Κράτος: «παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου και αερίου, φορολόγηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που ελέγχει, δήμευση εδαφών και περιουσιών, εμπόριο ναρκωτικών και αρχαιοτήτων, εγκληματικές δραστηριότητες όπως ένοπλες ληστείες ή απαγωγές με στόχο την καταβολή λύτρων όπως επίσης και (εκμετάλλευση) των κρατικών επιχειρήσεων».
«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια κρατική μηχανή (στη Συρία και το Ιράκ) και φορολογεί τους πληθυσμούς, δημεύει τις περιουσίες τους, αποκτά πλούτη μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων όπως επίσης με το πετρέλαιο και το αέριο. Οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν το κάνουν αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόλουμπ Στρακ, αναλυτής του IHS.
Σύμφωνα με τον Λουντοβίκο Καρλίνο, επίσης αναλυτή του ινστιτούτου, το ΙΚ «επιβάλλει έναν φόρο ύψους 20% σε όλες τις υπηρεσίες» για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή τη βιομηχανία.
Παρά το μέγεθος και τις πολλαπλές πηγές εσόδων, η ίδια έρευνα υποστηρίζει πως η οργάνωση, που δεν εξαρτάται από τις δωρεές των εύπορων ιδιωτών, ιδίως από τον Κόλπο (σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα), δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και υποχρεώθηκε πρόσφατα να μειώσει τους μισθούς των μαχητών του αλλά και να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, αποκαλύπτει ο IHS, που επισημαίνει επιπλέον ότι η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, φορολογεί συστηματικά τον άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να εγκαταλείψει τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Ο Κόλουμπ Στρακ επισημαίνει ότι «οι προσπάθειες που γίνονται να πληγούν οι πηγές εισοδημάτων του Ισλαμικού Κράτους αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» καθώς έχουν μειωθεί οι δυνατότητες εξόρυξης και μεταφοράς των πρώτων υλών. Επιπλέον η πρόσβαση προς την Τουρκία έχει περιοριστεί, γεγονός που υποχρεώνει το Ισλαμικό Κράτος να στραφεί προς τις αγορές της Συρίας και του Ιράκ για να πουλήσει το πετρέλαιό του.
Ο Στρακ τοποθετεί χρονικά το απόγειο της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους στο καλοκαίρι του 2014 μετά την κατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ. «Έκτοτε, υποχώρησαν από τα εδάφη και άρχισαν να χάνουν χρήματα» λέει και εξηγεί πως σε αντίθεση με τα έσοδα από το πετρέλαιο, εκείνα «που συγκεντρώνει από την φορολόγηση των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν χωρίς να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στον πληθυσμό».
σχόλια