Όπως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα μεταδίδονται φήμες και ανθεί η παραπληροφόρηση, ενισχυμένη κατά πολύ από τη δύναμη και την ταχύτητα των social media που παρακάμπτουν τη διασταύρωση των πληροφοριών, έτσι και στο γεγονός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, υπήρξαν φήμες και παραπληροφόρηση που αποπροσανατόλισαν από την πραγματικότητα.
Η εφημερίδα Le Monde αποφάσισε να αντιδράσει στη διάχυση του ψεύδους, απαντώντας σε οκτώ φήμες που εξαπλώθηκαν χωρίς λόγο. Ταυτόχρονα αποφάσισε να δώσει και κάποιες συμβουλές ώστε το κοινό να είναι πιο υποψιασμένο. Οι συμβουλές αυτές βασίζονται μάλιστα σε οδηγό βέλτιστων πρακτικών που έχει εκδώσει η γαλλική κυβέρνηση κατά τέτοιων φημών, σε έκτακτα γεγονότα.
Τα οκτώ σημεία στα οποία απαντά η Le Monde:
1. Όχι, δεν σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί
Μεταδόθηκε και εξαπλώθηκε ότι το βράδυ σκοτώθηκαν στη μάχη με τους τρομοκράτες τέσσερις αστυνομικοί. Πρόκειται για παραπληροφόρηση, κανείς αστυνομικός δεν έχει πεθάνει. Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στη rue de Charonne.
2. Όχι, δεν υπήρχαν πυροβολισμοί στο Les Halles, στο Belleville και το Republique
Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ή επιβεβαίωση ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Η επίθεση έγινε στο Bataclan, και σε εστιατόρια κοντά στο Place de la Republique, και στην πλατεία Place de la Nation
Suivi - 7 lieux d'attaques confirmés : - Bataclan - République - Les Halles - Trocadéro - St de France - Belleville - Paris X
— LesNews (@LesNews) November 13, 2015
3. Όχι, δεν έγινε πορεία υποστήριξης στη Γερμανία
Η εικόνα κυκλοφόρησε ευρέως, αλλά δεν είναι συγκέντρωση συμπαράστασης στη Γαλλία. Είναι μια πορεία του αντιμεταναστευτικού γερμανικού κινήματος pegida.
Sur Twitter cette photo est un FAUX, il s'agit photo d'une manif de Pegida en décembre 2014 https://t.co/bKl8UQcVJQ pic.twitter.com/R6k5aIsYtF
— Jacques Pezet (@Jacques_Pezet) November 13, 2015
4. Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει το Bataclan πριν από τη σφαγή
Πρόκειται για ένα ακόμη κλισέ των social media, η φωτογραφία ενός τόπου πριν την επίθεση. Είναι φωτό από το Δουβλίνο, και είναι τραβηγμένη την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
#Paris. The horror. Photo inside the Bataclan before the shooting. :( pic.twitter.com/irrxZHGcqL
— The Power Of One. (@france7776) November 14, 2015
5. Όχι, ο Donald Trump δεν πρόσβαλλε τη Γαλλία (τουλάχιστον όχι χθες)
Ένα τιτίβισμα του ρεπουμπλικανού υποψήφιου για τις εκλογές στις ΗΠΑ σκόρπισε σε πολλά retweeted την Παρασκευή το βράδυ. Ακόμη και ο πρεσβευτής της Γαλλίας απάντησε (απότομα) ότι "η έλλειψη συνολικής αξιοπρέπεια σε αυτό το μήνυμα είναι αποκρουστική". Στην πραγματικότητα, αυτό το tweet έγινε στις 7η Ιανουαρίου, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.
The French Ambassador to the U.S. pic.twitter.com/J53fBLDBR9
— Luke Johnson (@johnson) November 14, 2015
My prayers are with the victims and hostages in the horrible Paris attacks. May God be with you all.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 13, 2015
6. Όχι, δεν έγινε γαλλική επιχείρηση στο Στρασβούργο
Δεν υπήρξε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Στρασβούργο. Όπως μπορούμε να δούμε, το τιτίβισμα αναφέρεται στην 31η Οκτωβρίου και όχι στα χθεσινά γεγονότα.
Rendez ce Tweet viral, merci https://t.co/BK0x6AHOLR
— LeMasculiste_ (@Le Masculiste)
En savoir plus sur http://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2015/11/14/attaques-a-paris-les-rumeurs-et-les-intox-qui-circulent_4809992_4355770.html#w2Z4y3HHc5vVPyFK.99
7. Όχι, το Empire State Building, δεν φωτίστηκε μπλε-λευκό-κόκκινο και το φως στον Πύργο του Άιφελ δεν τρεμόπαιξε
Το Empire State Building δεν άναψε στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, όπως αποδεικνύεται από την ανταποκρίτρια της BFM στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, είναι ο Πύργος Ελευθερίας, ο πύργος που χτίστηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, του οποίου η κεραία φωτίστηκε με τα χρώματα της Γαλλίας.
Contrairement à ça que je lis et à l'heure qu'il est l'Empire State Building n'est PAS bleu blanc rouge. pic.twitter.com/3ZVQrZDSTw
— Jean-Bernard Cadier (@jbcadier) November 14, 2015
L'antenne de la Freedom Tower de New York (One World Trade Center) bleue blanc rouge en solidarité avec Paris. pic.twitter.com/MVKtIDKZql
— Jean-Bernard Cadier (@jbcadier) November 14, 2015
8. Όχι, δεν υπήρξε φωτιά στον καταυλισμό του Καλαί
Άλλες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως, τα κατάφεραν μέσω μιας φωτογραφίας που ανέφερε πυρκαγιά σε αυθαίρετο καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί. Στις πραγματικότητα η φωτογραφία είναι από τις 2 Νοεμβρίου και ήταν "τυχαία" και όχι εμπρησμός.
There *was* a fire Nov 2 in Calais when gas canisters exploded. Guardian video: https://t.co/33GshiLC1L
— reported.ly (@reportedly) November 14, 2015
Μερικές συμβουλές για να μην σας ξεγελάσουν οι φήμες:
Βασιστείτε σε αναγνωρισμένα μέσα ενημέρωσης και γνωστούς και αξιόπιστους δημοσιογράφους. Καλύτερα σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή, να περιμένουμε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης να δώσουν το ίδιο γεγονός .
Μια φωτογραφία δεν είναι ποτέ απόδειξη από μόνη της, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον άγνωστο λογαριασμό. Μπορεί να είναι παλιά, να δείχνει κάτι διαφορετικό από ό, τι λέγεται, ή να έχει αλλοιωθεί.
Μια βασική αρχή είναι ότι όταν πολλά ΜΜΕ δίνουν τις ίδιες πληροφορίες, τότε έχει καλές πιθανότητες να αποδειχθούν γεγονός.
Προσοχή σε πληροφορίες που μεταδίδουν άγχος, όπως "ένας φίλος είπε σε ένα φίλο", "η αστυνομία περιμένει περισσότερες επιθέσεις" κτλ.
σχόλια