Ένας αρχαίος αιγυπτιακός τάφος που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου στο Λούξορ, ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές στο Facebook το Σάββατο.
Η ταυτότητα της μορφής που είναι ενταφιασμένη μέσα σε αυτόν είναι ακόμη άγνωστη, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mostafa Waziri, μπορεί να ανήκει σε κάποιον από τη 18η δυναστεία.
Αυτό θα σήμαινε πως ο ενταφιασμένος φαραώ ανήκε στην περίοδο του Νέου Βασιλείου, που θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη από τις χρυσές εποχές της Αιγύπτου.
Η ίδια η ανασκαφή διεξήχθη από ερευνητές του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Τι γνωρίζουμε για αυτόν τον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο;
Ο λόγος για τον οποίο πιστεύεται ότι πρόκειται για τάφο κάποιου από τη 18η δυναστεία κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου οφείλεται σε ορισμένα στοιχεία του τάφου, αναφέρει η Jerusalem Post.
Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της βρετανικής ερευνητικής αποστολής στην περιοχή, Piers Litherland, ο οποίος δήλωσε ότι ο τάφος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η τελευταία κατοικία μιας βασιλικής συζύγου ή πριγκίπισσας της 18ης δυναστείας.
Γνωστή και ως Δυναστεία των Τουθμωσιδών, η εποχή αυτή διήρκεσε από το 1550 π.Χ. έως το 1292 π.Χ. και αποτέλεσε την απαρχή του Νέου Βασιλείου. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι τέσσερις από τους φαραώ της ονομάζονταν Τούθμωσις, αν και περιελάμβανε επίσης διάσημους άλλους εμβληματικούς φαραώ, όπως ο Ακενατόν και οι δύο βασίλισσες Χατσεπσούτ και Νεφερτίτη. Ο έκτος φαραώ της, ο Τούθμωσις Γ', μνημονεύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους της Αιγύπτου.
Ωστόσο, η φύση των χαρακτηριστικών της 18ης δυναστείας στο εσωτερικό αυτού του νεοανακαλυφθέντος τάφου δεν είναι ακριβώς σαφής, καθώς το εσωτερικό του ίδιου του τάφου ήταν σε κακή κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο Δρ. Mohsen Kamel, τμήματα των ταφικών θαλάμων είχαν γεμίσει με άμμο και ασβεστολιθικά ιζήματα από πλημμύρες, γεγονός που επηρεάζει την κατάσταση του εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις επιγραφές.
Όμως οι ερευνητές δεν πτοούνται, με την κοινή αιγυπτιακή-βρετανική αποστολή, με επικεφαλής τον Δρ Fathi Yassin, να συνεχίζει την ανασκαφή και την περαιτέρω έρευνα του χώρου. Θεωρείται ότι αυτό θα υποστηρίξει περαιτέρω την εντύπωση ότι πρόκειται για τάφο της 18ης δυναστείας.