Ότι η Τουρκία έστειλε στρατιωτικούς στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στον χειρισμό των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ
Την πληροφορία μετάδωσε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη την εφημερίδα Millyet, στην οποία έδωσε τη σχετική πληροφορία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Αρχής γενομένης από σήμερα, η πληροφορία που λέει ότι στείλαμε τους δικούς μας συνεργάτες στην Ρωσία για να εκπαιδευτούν στα S-400 τους προσεχείς μήνες, είναι γεγονός», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Αναφερόμενος στον αριθμό των στρατιωτικών που πρόκειται να εκπαιδευθούν στη Ρωσία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απάντησε γενικά λέγοντα ότι «οι αριθμοί αυτοί (ο αριθμός του προσωπικού-σ.σ), διαρκώς αλλάζουν. Ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Γίνονται όλο και πιο καταρτισμένοι».
Η συμφωνία για την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400 έχει θέσει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Άγκυρα ότι κινδυνεύει με κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς αυτής, καθώς σε βάρος της Τουρκίας μπορεί να εφαρμοστούν κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, ο οποίος επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή χώρα υπογράφει συμβόλαια για εξοπλισμούς με ρωσικές εταιρείες.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία με τη Ρωσία που υπογράφηκε από την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνιστά απειλή για την άμυνά της. Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να διαλέξει μεταξύ των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, από τα οποία η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει 100 αεροπλάνα.
Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει κουραστεί να είναι μια χώρα που το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει εξοπλιστικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό και πλέον επιθυμεί προγράμματα κοινής παραγωγής.
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα προβούν σε κοινή παραγωγή συστημάτων S-500 μετά τα S-400.
Η Ουάσινγκτον πρότεινε ειδικά στην Άγκυρα αμερικανικούς πυραύλους Patriot ως εναλλακτική λύση αντί για στους S-400, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό μοιάζει να είναι σε νεκρό σημείο.
Από την μεριά της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Βαλεντίνα Ματβιένκο εκτιμά ότι η Τουρκία δεν μπορεί, επειδή δέχεται πιέσεις από κάποιους, να παραιτηθεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αγορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, καθώς σέβεται την κυριαρχία της.
Στο ερώτημα δημοσιογράφου αν, μετά το τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία μπορεί να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της που καθορίζονται από την συμφωνία για την αγορά των S-400, η Ματβιένκο δήλωσε: « Η Τουρκία, όπως συμπέρανα μετά την συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο, σέβεται πολύ την κυριαρχία της. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι κυρίαρχο κράτος και έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις που είναι επωφελείς για το κράτος τους, ανταποκρίνονται στα εθνικά τους συμφέροντα και στα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια τους. Έχουν υπογράψει συμφωνία, ανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους, δεν μπορούν υπό τις πιέσεις του οιουδήποτε να συμπεριφερθούν ανεύθυνα».
Στις 17 Μαΐου η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση η ίδια είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος την διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα τηρήσει την συμφωνία για την αγορά των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις πιέσεις που δέχεται η χώρα του.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπεραμύνθηκε της θέσης της χώρας του στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.
Το Βερολίνο θα καλωσόριζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας για την αγορά των S-400, από την Ρωσία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει προκαλέσει «δύσκολα ερωτηματικά» και εντατικές συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
«Για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό οι ένοπλες δυνάμεις του να έχουν συμβατότητα - αυτό είναι πολύ σημαντικό - και επομένως, αν ένας σύμμαχος αποκτήσει ρωσικό σύστημα, αυτό εγείρει δύσκολα ερωτηματικά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι, εάν η Άγκυρα προμηθευτεί τελικά το συγκεκριμένο σύστημα, οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να επιβάλουν εμπάργκο και στην Τουρκία, «κάτι το οποίο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Τουρκίας». Η γερμανική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «θα χαιρέτιζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας - με το βλέμμα στην θέση της χώρας στην διατλαντική Συμμαχία».
Ωστόσο, ο Χουλουσία Ακάρ στη διάρκεια γεύματος την Τρίτη το βράδυ δήλωσε ότι «θα αγοράσουμε τους S-400 και μετά τους (αμερικανικούς πυραύλους) Patriot.«Ασφαλώς ετοιμαζόμαστε» για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS / AFP
σχόλια