«Αναληθής και απαράδεκτη» η αμερικανική έκθεση για τον Κασόγκι, λέει το Ριάντ - Κύμα στήριξης στον πρίγκιπα

«Αναληθής και απαράδεκτη» η αμερικανική έκθεση για τον Κασόγκι, λέει το Ριάντ - Κύμα στήριξης στον πρίγκιπα Facebook Twitter
«Αναληθής και απαράδεκτη» η αμερικανική έκθεση για τον Κασόγκι λέει το Ριάντ - Κύμα στήριξης στον πρίγκιπα (EPA)
0

Λίγα λεπτά μετά την κυκλοφορία της έκθεσης, που φέρει τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, να έχει εγκρίνει την δολοφονία Κασόγκι, πολλοί υποστηρικτές του πλημμύρισαν το Twitter γράφοντας «Είμαστε όλοι Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν».

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, κρίνουν ότι ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (...) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA. Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το «φρικτό έγκλημα» καταδικάστηκαν στα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας κα «αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Το Ριάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του πρίγκιπα στη δολοφονία.

Σχολιαστές κοντά στην κυβέρνηση έσπευσαν να στηρίξουν το στέμμα μέσα από τα social media. Ο Ali Shihabi, πρώην επικεφαλής του Arabia Foundation στην Ουάσιγκτον, ο οποίος υποστηρίζει τακτικά την πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας , είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα στην έκθεση που δεν είχε ειπωθεί στο παρελθόν.

«Εξαιρετικό ότι γίνεται όλη αυτή η διαφημιστική εκστρατεία για αυτό το έγγραφο ... Αυτή η λεπτή «αναφορά» είναι στην πραγματικότητα απόδειξη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του MBS», δήλωσε ο Shihabi στο Twitter.

Ο Abdulrahman al-Rashed, ένας Σαουδάραβας αρθρογράφος που διευθύνει μια κυβερνητική ομάδα μέσων ενημέρωσης είπε πως η έκθεση υποστηρίζει ότι «Δεν είναι βέβαιο, ότι η κατηγορούμενη ομάδα βρισκόταν σε ταξίδι για να απαλλαγεί από το Κασόγκι».

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της Σαουδικής Αραβίας δεν κάλυψαν την δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά έδειχναν αθλητικές εκδηλώσεις και άλλα άσχετα προγράμματα. Στο απογευματινό του δελτίο, το Αl Arabiya που ανήκει στη Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε την υπόθεση, εστιάζοντας στην «απουσία συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων».

«Το έθνος είναι οχυρωμένο», έγραψε η συντηρητική εφημερίδα Okaz στην πρώτη σελίδα της έκδοσης του Σαββατοκύριακου, με μια μεγάλη εικόνα του πρίγκιπα να χαμογελά.

«Η διοίκηση του Μπάιντεν σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι τα περίπλοκα ζητήματα της περιοχής δεν θα βρουν λύση, παρά μόνο μέσω μιας νέας και εξαιρετικής συμφωνίας με τους εταίρους της στην περιοχή που περιλαμβάνει τη λογοδοσία της Τεχεράνης», συνέχισε στο άρθρο της η εφημερίδα.

Ακτιβιστές και ομάδες δικαιωμάτων, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκαν για δικαιοσύνη και κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σε ευχαριστούμε, Τζο Μπάιντεν για τη διαφάνεια σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Τώρα χρειαζόμαστε κυρώσεις στον υπεύθυνο Σαουδάραβα πρίγκιπα», ανέφερε η ένωση Δημοκρατία για τον αραβικό κόσμο τώρα (DAWN), μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε από τον Κασόγκι.

Μετά την κυκλοφορία της έκδοσης, δεν άργησε να εμφανιστεί και το hashtag «MbS-Khashoggi-killer» το οποίο φαίνεται να κερδίζει οπαδούς.

Με πληροφoρίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM