Η Σουηδία εξακολουθεί να διχάζει την επιστημονική κοινότητα ενώ επιμένει πως πλησιάζει στην ανοσία της αγέλης και πως η στρατηγική της (όρος που απαρνείται) απέναντι στον κορωνοϊό πετυχαίνει.
Αντικρούοντας κριτικές για τα χαλαρά μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας, χθες η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η σκανδιναβική χώρα έλαβε αυστηρά μέτρα, αλλά το έκανε χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις.
Η Αν Λίντε, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε πως η αντίληψη ότι η ζωή στη Σουηδία συνεχίζει την καθημερινή της ρουτίνα, είναι απλά λάθος. «Η σουηδική κυβέρνηση έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα μέτρα ζητώντας από τους πολίτες να τα τηρήσουν, χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις», τόνισε. «Για παράδειγμα, συμβουλεύσαμε όλους να μείνουν σπίτι το Πάσχα. Το 96% των ανθρώπων ακολούθησε αυτή τη συμβουλή. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ενεργεί με υποδείξεις και όχι με απαγορεύσεις», πρόσθεσε η Σουηδέζα ΥΠΕΞ.
Η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 18.700 κρούσματα και 2.270 θανάτους (στοιχεία μέχρι 27/4), ένα ποσοστό θνησιμότητας σημαντικά υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στις άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο εδώ και μέρες, οι αρχές επιμένουν πως η χώρα θα είναι η πρώτη που θα πετύχει την - αμφιλεγόμενη για πολλούς- ανοσία της αγέλης.
Γνωστός ως ο Σουηδός «εγκέφαλος» πίσω από τη στρατηγική κατά του κορωνοϊού, ο επιδημιολόγος Anders Tegnell μίλησε σήμερα στο USA Today για τους χειρισμούς της Σουηδίας.
«Διεξάγουμε δύο μεγάλες έρευνες. Ενδέχεται να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα ή λίγο αργότερα τον Μάιο. Γνωρίζουμε από μοντέλα και ορισμένα δεδομένα που έχουμε ήδη - αυτά τα δεδομένα είναι λίγο αβέβαια - ότι πιθανότατα είχαμε μια κορυφή μετάδοσης στη Στοκχόλμη πριν από μερικές εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα φτάνουμε στην κορύφωση των λοιμώξεων. Πιστεύουμε ότι έως και το 25% των ανθρώπων στη Στοκχόλμη έχουν εκτεθεί σε κορωναϊό και είναι πιθανώς ανοσοποιημένοι. Μια πρόσφατη έρευνα από ένα από τα νοσοκομεία μας στη Στοκχόλμη, διαπίστωσε ότι το 27% του προσωπικού εκεί είναι άνοσο. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης στη Στοκχόλμη, μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε.
Ποια είναι η στρατηγική COVID-19 της Σουηδίας;
Ο Tegnell λέει: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς μετάδοσης σε επίπεδο που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας της Στοκχόλμης. Μέχρι στιγμής αυτό λειτουργεί. Το σύστημα υγείας ενισχύεται. Δουλεύουν πολύ σκληρά. Ωστόσο, έχουν προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν COVID-19. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν υπολογίζουμε την ανοσία της αγέλης σε αυτό. Με διάφορα μέτρα, προσπαθούμε απλώς να διατηρήσουμε το ρυθμό μετάδοσης όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Ο αριθμός ήταν σταθερός τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι η ανοσία της αγέλης φυσικά θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα, και το συζητάμε αυτό, αλλά δεν είναι πως προσπαθούμε ενεργά να το επιτύχουμε. Εάν θέλαμε να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης, δεν θα κάναμε τίποτα και θα αφήναμε τον κορωνοϊό, ανεξέλεγκτο στην κοινωνία. Έχουμε λάβει εύλογα μέτρα χωρίς να βλάψουμε πραγματικά την υγειονομική περίθαλψη ή τα σχολεία. Πρόκειται για μια βιώσιμη στρατηγική, κάτι που μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για μήνες. Ο ιός δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί. Κάθε χώρα που πιστεύει ότι μπορεί να τον κρατήσει έξω (κλείνοντας σύνορα, κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ.) πιθανότατα θα αποδειχθεί λάθος. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την ασθένεια».
Τα εθελοντικά μέτρα της Σουηδίας οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους πιο γρήγορα από ό, τι ένα υποχρεωτικό lockdown;
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη. Αυτό που έχει δείξει η κρίση είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για τα γηροκομεία, επειδή ήταν τόσο ανοιχτά στη μετάδοση (πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων COVID-19 της Σουηδίας έχουν αναφερθεί σε γηροκομεία) της νόσου και είχαμε μεγάλη δυσκολία με αυτό», δηλώνει ο Tegnell.
«Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των θανάτων μας είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τη Δανία και τη Νορβηγία, αλλά έχουμε κερδίσει πολλά. Αν μας συγκρίνετε με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν αυστηρά lockdown, τα πάμε εξίσου καλά και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα. Κάθε χώρα αναρωτιέται αν κάνει το σωστό. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι πολλές χώρες αρχίζουν να ακολουθούν το Σουηδικό δρόμο. Ανοίγουν σχολεία, προσπαθώντας να βρουν μια στρατηγική εξόδου. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα που μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα, όχι μόνο για μερικούς μήνες ή αρκετές εβδομάδες», λέει.
Ο Tegnell επέμεινε και σε άλλη συνέντευξή του ότι η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική της Σουηδίας. «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι πολιτική, είναι μια κατάσταση που μπορείτε να επιτύχετε», είπε ο Tegnell. «Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι να μολυνθούν, με αργό ρυθμό, έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να αντιμετωπίσει». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της χώρας για την πανδημία προέκυψαν από την επιστήμη αλλά και από τον τρόπο που οι Σουηδοί εκτιμούσαν πάντα την ανεξαρτησία. «Είναι μια μακρά παράδοση που λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε.
Οι φωνές κριτικής πληθαίνουν
Στις 24 Απριλίου, μια ομάδα 22 γιατρών, ιολόγων και ερευνητών, επέκριναν τη σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας με μια δημοσίευση στην Dagens Nyheter, την κορυφαία επιχειρηματική εφημερίδα της χώρας. «Η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει ριζικά και γρήγορα», έγραψε η ομάδα. «Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η κοινωνική απόσταση. Κλείστε σχολεία και εστιατόρια. Όλοι όσοι εργάζονται με ηλικιωμένους πρέπει να φορούν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό. Καραντίνα πρέπει να επιβάλλεται σε ολόκληρη της οικογένεια εάν ένα μέλος είναι άρρωστο ή θετικό. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πρέπει να παρέμβουν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή»
Στα τέλη Μαρτίου, η Cecilia Söderberg-Nauclér, μια ερευνήτρια ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska, δήλωσε στο Guardian ότι η σουηδική προσέγγιση «οδηγούσε σε καταστροφή». Ένα μήνα αργότερα, δεν άλλαξε γνώμη. «Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι δεν οδηγούμαστε εκεί στη Στοκχόλμη», είπε σε συνέντευξή στο Quartz.
Η Söderberg-Nauclér δήλωσε ότι τα ποσοστά θανάτου φαίνεται να είναι υψηλότερα από αυτά που ανέφερε η σουηδική αρχή υγείας και προειδοποιεί ότι οι ΜΕΘ θα μπορούσαν να κατακλυστούν σε λίγες εβδομάδες. «Δεν είναι αρκετά πράγματα γνωστά (σ.σ. για τον ιό) για να ακολουθήσουμε μια πολιτική που επιτρέπει στους ανθρώπους να μολυνθούν αργά». «Έπρεπε να είμαστε πιο διστακτικοί που γνωρίζουμε τόσο λίγα, αλλά ακολουθούμε μια στρατηγική που δεν έχει δοκιμαστεί στον κόσμο και υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα δεδομένα που την καθιστούν πολύ επικίνδυνη», είπε.