Η στρατηγική της Σουηδίας να μην περιορίσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το κοινό και την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι οι ιολόγοι της χώρας.
Οι φωτογραφίες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο δείχνουν μπαρ και τραπεζάκια έξω με κόσμο και μεγάλες ουρές σε καταστήματα ή πολύ κόσμο σε πάρκα. Όμως η αλήθεια αυτών των εικόνων είναι κάπου στη μέση καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει προχωρήσει σε εθελοντική κοινωνική απομάκρυνση, η οποία είναι το βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Σουηδίας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης.
Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει μειωθεί σημαντικά, οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι και πολλοί απέφυγαν τα ταξίδια ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων και επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
Περίπου 9 στους 10 Σουηδούς λένε ότι κρατούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους, από επτά στους 10 πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα της δημοσκόπησης Novus.
Ωστόσο στη Σουηδία συζητείται έντονα η θεωρία για ανοσία της αγέλης. Προτού κανείς αξιολογήσει τα επιχειρήματα για τη θεωρία, ας σημειωθεί πως χθες στη Σουηδία είχαν τα περισσότερα κρούσματα σε μία μέρα.
Θα αναπτύξουν ανοσία οι Σουηδοί;
Η ιστορία θα κρίνει ποιες χώρες έκαναν τα σωστά βήματα την ώρα της παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επιστημονική συζήτηση επικεντρώνεται στον αριθμό των Σουηδών που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλοί επιστήμονες εδώ πιστεύουν ότι οι Σουηδοί μπορεί να καταλήξουν να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ανοσίας σε σύγκριση με εκείνους που ζουν υπό αυστηρότερους κανονισμούς.
Η ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού μολυνθεί, αναρρώσει και στη συνέχεια γίνει άνοσο σε περαιτέρω μόλυνση. Αυτό μειώνει την ποσότητα των διαθέσιμων ανθρώπων που μπορεί να προσβάλλει ο ιός και τελικά η εστία αποδυναμώνεται και σβήνει.
Ωστόσο, η διαδικασία της μετάβασης στο σημείο αυτό αναπόφευκτα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας των χωρών και υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κατά τα άλλα αποτρέψιμους θανάτους.
Μια έκθεση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων στη Στοκχόλμη θα έχουν μολυνθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε στο 26% αφού ο οργανισμός αναγνώρισε σφάλμα υπολογισμού. Όμως, αρκετοί επιστήμονες υψηλού προφίλ δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Αν και είναι ακόμη μια πρόβλεψη στηριζόμενη σε μοντέλο υπολογισμού, η θεωρία υποστηρίζεται από αρκετούς ειδήμονες. Το μαθηματικό μοντέλο της Σουηδίας προβλέπει ότι περίπου το 26% των ανθρώπων στην περιοχή της Στοκχόλμης (περίπου 690.000 άτομα) θα μολυνθούν ή θα είχαν μολυνθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Αυτό βασίζεται στην εκτίμηση ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην περιοχή, υπάρχουν τουλάχιστον 75 μη εντοπισμένες περιπτώσεις.
Ο καθηγητής Johan Giesecke, πρώην επικεφαλής επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), πιστεύει ότι τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους κατοίκους της Στοκχόλμης θα έχουν κολλήσει τον ιό μέχρι το τέλος του μήνα. Υπάρχει πρόβλεψη πως αυτό θα ισχύσει ίσως ακόμη και για το ήμισυ του πληθυσμού της Σουηδίας, σύμφωνα με τον μαθηματικό Tom Baker του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Έως ότου αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, η επιδημιολόγος Emma Frans λέει ότι η ανοσία θα είναι «πιθανώς σημαντική» για τη Σουηδία. «Μελέτες για τύπους κορωνοϊών, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία. Ίσως όχι μακροχρόνια ανοσία, αλλά ακόμη και αν έχουμε μόνο αυτό το είδος βραχυπρόθεσμης ανοσίας, μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει αυτή η πανδημία», λέει η Δρ. Frans, όπως μεταδίδει το BBC.
Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πιστεύει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει πόσο θα επηρεάσει τo ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων στην προστασία του γενικού πληθυσμού.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για την ανοσία», λέει ο Δρ. Anders Wallensten. «Θα μάθουμε περισσότερα καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εξετάζονται για αντισώματα, αλλά και όσο περνάει περισσότερος καιρός και αναφέρονται περιπτώσει επανα-μόλυνσης. «Αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Σουηδοί σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης θα καταργήσουν τις συστάσεις κοινωνικής απόστασης σύντομα», λέει.
Ο επιδημιολόγος δρ. Anders Tegnell της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σουηδική στρατηγική, λέει ότι η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να επιτευχθεί στη Στοκχόλμη τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το CNBC.
«Σε μεγάλα μέρη της Σουηδίας, γύρω από τη Στοκχόλμη, έχουμε φτάσει το όριο νέων κρουσμάτων και βλέπουμε ήδη το αποτέλεσμα της ανοσίας και σε λίγες εβδομάδες θα δούμε ακόμη περισσότερα από τα αποτελέσματα. Και στην υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση είναι σταθερή», δήλωσε ο Tegnell στο CNBC.
O Tegnell είπε επίσης ότι το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Στοκχόλμης είναι ήδη άνοσο και ότι «σε λίγες εβδομάδες μπορεί να φτάσουμε στην ανοσία της πόλης». «Δυστυχώς, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό λόγω της εισαγωγής σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και ερευνούμε την αιτία αυτού», δήλωσε ο Tegnell στο CNBC.
Ο Tegnell είπε ότι σύντομα, θα δημοσιευθούν αρκετές μελέτες για να δείξουν την έκταση της μόλυνσης και της ανοσίας στον ιό. «Τώρα βγαίνουμε και κάνουμε δοκιμές σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την ανοσία για να δούμε ποιες μεγάλες διαφορές έχουμε σε διάφορα μέρη της Σουηδίας», δήλωσε ο Tegnell.
«Είναι λίγο μυστήριο γιατί δεν έχει συμβεί τίποτα σε άλλα μέρη της Σουηδίας», λέει. «Ο ιός συνεχίζει να μας εκπλήσσει», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η νοτιότερη περιοχή της χώρας, που συνορεύει με τη Δανία, είχε σχετικά λίγα κρούσματα δεδομένης της συνοριακής της θέσης και της συνεχούς μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των χωρών.
σχόλια