Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών - Ορκίζεται ο Κενυάτα

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών - Ορκίζεται ο Κενυάτα Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε σήμερα (20/11) την επανεκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέβιντ Μαράγκα δήλωσε ότι δύο προσφυγές κατά του αποτελέσματος απορρίφθηκαν ομόφωνα. «Κατά συνέπεια, επικυρώνονται οι προεδρικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις προσφυγές, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έπρεπε να κριθεί άκυρο επειδή η εκλογική επιτροπή δεν επιζήτησε την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων μετά την ακύρωση των προηγούμενων προεδρικών εκλογών της 8ης Αυγούστου και επειδή η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κένυας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρώτων προεδρικών εκλογών.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Αυγούστου και στη συνέχεια μποϊκόταρε τις εκλογές του Οκτωβρίου λέγοντας ότι δεν θα είναι δίκαιες καθώς η εκλογική επιτροπή δεν είχε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Κενυάτα συγκέντρωσε το 98% των ψήφων στις 26 Οκτωβρίου, αν και οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τις εκλογές και δεν επέτρεψαν να ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα στη δυτική Κένυα.

Μετά τη σημερινή απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την ορκωμοσία του Κενυάτα στις 28 Νοεμβρίου, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλύσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια παραγκούπολη του Ναϊρόμπι, η οποία θεωρείται προπύργιο του Οντίνγκα.

Ο Οντίνγκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τους φόνους αυτούς, που σημειώθηκαν μετά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση οπαδών της αντιπολίτευσης.

Μετά τους θανάτους αυτούς ξέσπασαν συγκρούσεις την Κυριακή σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, με τους κατοίκους να πυρπολούν αυτοκίνητα και την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM