Αντιδράσεις στο βρετανικό «όχι»

Αντιδράσεις στο βρετανικό «όχι» Facebook Twitter
3

O υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, εμφανίστηκε προβληματισμένος σήμερα, σχετικά με το «όχι» της  βρετανικής Βουλής στην πρόταση Κάμερον αναφορικά με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Μάλιστα ο Οσμπορν θεωρεί ότι θα ξεκινήσει παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το  «αν η Βρετανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC, ανέφερε πως: «Θα υπάρξει μία εις βάθος ανάλυση για τον ρόλο μας στον κόσμο και για το αν η Βρετανία θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του διεθνούς συστήματος».

Ωστόσο φάνηκε καθησυχαστικός στο ενδεχόμενο το «όχι» να πλήξει τις σχέσεις και τη συμμαχία της χώρας με τις ΗΠΑ: «Υπάρχει μία δόση υπερβολής για το θέμα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι πολύ παλιά, πολύ ισχυρή και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα», τόνισε.

Το βρετανικό «όχι»

 

«Ισχυρή ανθρωπιστικού χαρακτήρα απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα περιλαμβάνει, εάν είναι αναγκαίο , τη χρήση νόμιμης, αναλογικής στρατιωτικής βίας, η οποία θα έχει ως στόχο να σώσει ζωές και να εμποδίσει κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία», ζήτησε χθες η Βουλή των Κοινοτήτων, απορρίπτοντας -με 272 ψήφους υπέρ και 285 κατά- την πρόταση Κάμερον που  «καταδικάζει τη χρήση χημικών στις 21 Αυγούστου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ», και που ήταν υπέρ της επέμβασης στη χώρα.

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε τη διεξαγωγή και δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ως ασφαλιστική δικλείδα για την αντιπολίτευση.

ΗΠΑ: «Διεθνή συνασπισμό» για δράση στη Συρία

 

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναζητούν «διεθνή συνασπισμό» χωρών για να δράσουν από  κοινού στη Συρία ως «απάντηση» στην επίθεση με χημικά όπλα.

Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά το χθεσινοβραδινό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, είναι να περιλαμβάνει διεθνή συνασπισμό και ενιαία προσπάθεια», τόνισε στην διάρκεια ταξιδιού του στις Φιλιππίνες, και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ αναμένεται να  συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων. Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε από κοινού σε απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», είπε, αναφερόμενος στη Βρετανία.

Εμφανίστηκε μάλιστα κάθετος στην απόφαση να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε στρατιωτική επέμβαση: «Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις».

Δέσμευση Κάμερον πως θα σεβαστεί το κοινοβούλιο

 

Μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία ο Ντέιβιντ  Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα προχωρήσει σε έγκριση επέμβασης στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις . Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα».

Μάλιστα ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό . Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου».

Χάμοντ: «Δεν νομίζω η αποχή της Βρετανίας, να σταματήσει οποιαδήποτε δράση»

 

Αλλά και ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση ενάντια στη Συρίας, μετά το κοινοβουλευτικό όχι.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», είπε στο BBC.

Είπε ωστόσο πως οι ΗΠΑ, από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με το ότι η Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Δεν το βάζουν κάτω οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως, πως σκοπεύει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία παρά το κοινοβουλευτικό «όχι» σε επέμβαση.

«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας. Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα ληφθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Καζάνι που βράζει η Τεχεράνη για την τύχη της Ahoo Daryaei: Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι, λένε

Διεθνή / Ιράν: Θυμός στην Τεχεράνη για την τύχη της Ahoo Daryaei: Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι, λένε

«Να θυμηθούν πώς αντέδρασε ο κόσμος όταν σκότωσαν τη Μάχσα Αμίνι» αναφέρουν εξοργισμένοι φοιτητές και πολίτες για τη φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχά της ως ένδειξη διαμαρτυρίας
LIFO NEWSROOM
Για να μην ξεχνιόμαστε: Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ πιστεύει ότι τα poppers προκαλούν AIDS

Διεθνή / Για να μην ξεχνιόμαστε: Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ πιστεύει ότι τα poppers προκαλούν AIDS

Ο εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Υγείας έχει επίσης ισχυριστεί ότι το φθόριο στο νερό κάνει τα παιδιά γκέι, ενώ αναφέρεται στους αναστολείς εφηβείας ως «φάρμακα ευνουχισμού».
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προσελκύει τεράστιο κύμα τουριστών

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προσελκύει τεράστιο κύμα τουριστών

Η Ταϊλάνδη έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά σε χώρες χωρίς ισότητα στον γάμο, όπως η Ινδία, με περισσότερους από 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν εντός πτήσης πέντε ωρών από τη χώρα
LIFO NEWSROOM