Αντιμέτωποι με την πείνα 2 στους 3 Αφρικανούς αν επιβληθεί πλήρες lockdown

Αντιμέτωποι με την πείνα 2 στους 3 Αφρικανούς αν επιβληθεί πλήρες lockdown Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από τα 2/3 ερωτηθέντων σε είκοσι Αφρικανικές χώρες εκτιμούν πως το νερό και το φαγητό θα εξαντληθούν αν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με μελέτη. 

Λίγοι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν θα έχουν λεφτά. Η μελέτη διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής με στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στη θέσπιση πολιτικών εναντία στον κορωνοϊό. Η μελέτη προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες, ελοχεύει ο κίνδυνος αναταραχών και βίας. Παράλληλα αποτυπώθηκαν οι δυσκολίες που θα έχει η επιβολή αυστηρού lockdown στην αφρικανική ήπειρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 28 πόλεις είκοσι αφρικανικών χωρών και αποτυπώθηκε ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού αλλά και η στάση των πολιτών απέναντι στα περιοριστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι αρκετές αφρικανικές χώρες που είχαν ανταποκριθεί γρήγορα στην απειλή του κορωνοϊού, τώρα χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση ο πολλαπλασιασμός των ειρηνικών διαμαρτυριών που απαιτούν μέτρα ανακούφισης από τις κυβερνήσεις αποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι ήδη δέχονται πιέσεις ενώ υπογραμμίζει τα κενά στις κυβερνητικές αντιδράσεις.

Ωστόσο η έρευνα διαπίστωσε ότι επί του παρόντος υπάρχει γενική υποστήριξη στους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Οι ερευνητές προτείνουν στις κυβερνήσεις να επικοινωνούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους λόγους για τα μέτρα που λαμβάνονται. Από την πλευρά της, η Matshidiso Moeti, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική υπογράμμισε την ανάγκη αποκεντρωμένων δράσεων για την πρόληψη και τη διάγνωση λέγοντας μάλιστα ότι «αυτό μάθαμε από τον Έμπολα και άλλα ξεσπάσματα (σ.σ. επιδημιών)». 

Στην Αφρική εκατομμύρια πολιτών αφήνουν καθημερινά τα σπίτια τους ώστε να δουλέψουν και να προσφέρουν τα βασικά στις οικογένειές τους. Η έρευνα καλεί σε ισορροπία ανάμεσα στην μείωση της μετάδοσης του ιού και την αποφυγή «κοινωνικής και οικονομικής αναστάτωσης». 

Μέχρι σήμερα στην Αφρική έχουν καταγραφεί 50.000 περιπτώσεις κορωνοϊού και λιγότεροι από 2.000 θάνατοι. Η έρευνα αναφέρει πως η ικανότητα των κρατών να πραγματοποιούν τεστ, να ιχνηλατούν να απομονώνουν και να θεραπεύουν τα περιστατικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι κοινωνίες να ανοίξουν ξανά. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ