Να παρουσιάσουν ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης κάλεσε Ε.Ε. και Κύπρο ο Ντιμίτρι Μενβιέντεβ, σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά βίας έκρυβε το θυμό του για το σχέδιο διάσωσης προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του «απαλλοτριωτικού και δημευτικού» μέτρου της επιβολής φόρου στις καταθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο γύρο διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.
Μάλιστα ο Μεντβιέντεβ απείλησε, σύμφωνα με το Sigmalive, ότι η Ρωσία θα σκεφτεί δύο φορές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που κατέχει σε ευρώ, όπως έχουν συστήσει κάποιοι στην ΕΕ. «Τι θα συμβεί αν η Ισπανία ή η Ιταλία ή άλλες χώρες αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες; Μπορούν να αρχίσουν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αύριο», είπε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
«Στηρίζουμε την έλευσης τάξης στη χρηματοοικονομική σφαίρα, μέτρα επαναφοράς των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και ασφαλώς τη διαφάνεια στις πληροφορίες για κατόχους λογαριασμών και δικαιούχους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Και δυστυχώς τώρα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι στην ουσία παγωμένο… η οικονομική κατάσταση μιας χώρας μέλους της ΕΕ είναι η προ χρεοκοπίας κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Μάλιστα κατά τον κ. Μεντβέντεφ οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί η κρίση. Αν δε γίνει γρήγορα, προειδοποίησε, τα προβλήματα στην Κύπρο θα μπορούσαν να προξενήσουν μια νέα σειρά τοπικών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη.
Επέμεινε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες τοποθετούν τα χρήματά τους στην Κύπρο καθόλα νόμιμα και το ποσοστό των ποσών που συνδέονται με φήμες περί υπόπτων μεθόδων φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία δεν είναι όσο σημαντικό υποτίθεται πως είναι. Τόνισε πάντως ότι αν η Κύπρος και η ΕΕ μοιραστούν πληροφορίες για την προέλευση των ρωσικών καταθέσεων, η Μόσχα είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά των παρανομιών.
Συμπλήρωσε ότι και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν ανάλογη δράση εναντίον άλλων «υπεράκτιων ζωνών». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές από αυτές. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή οι Μπαχάμες. Είναι καλύτερες από την Κύπρο; Δεν πρέπει να λειτουργούμε με δύο σταθμά», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για την παροχή δανείου, ο Μεντβιέντεβ οι Κύρπιοι έχουν ένα πακέτο προτάσεων σχετικά με ορισμένα υλικά περιουσιακά στοιχεία που πιστεύουν ότι μπορεί να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Πρώτα όμως η ΕΕ πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις που συνάδουν με το νόμο και εγγυώνται τα περιουσιακά δικαιώματα», σχολίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αναζητούσε πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά της, ο κ. Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται για απλή ερώτηση. «Κατ’ αρχάς δεν κατανοώ πλήρως πόσο αξίζουν και έπειτα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα από την τουρκική πλευρά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε ιδέα», πρόσθεσε.
σχόλια