Αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους της ισοπεδωμένης Μαγιότ ο Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφθηκε το νησί ημέρες μετά το καταστροφικό χτύπημα του κυκλώνα Σίντο.
Ο Γάλλος πρόεδρος έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πληγείσα από τον κυκλώνα Σίντο, Μαγιότ, καθώς κάτοικοι του φώναζαν να παραιτηθεί και απαιτούσαν αμεσότερη και μεγαλύτερη βοήθεια.
«Δεν είμαι ο κυκλώνας. Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος», τους απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε υψηλούς τόνους.
Ο κόσμος φώναζε «παραιτήσου Μακρόν», «λες βλακείες» και «νερό, νερό, νερό» καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επιθεωρούσε περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές. Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Μαμουτζού, το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι μια γυναίκα είπε στον Μακρόν: «Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής εδώ... οι άνθρωποι τσακώνονται για το νερό».
Il a craqué, le dingo de l’Elysée à Mayotte. “Si ce n’était pas la France, vous seriez 10.000 fois plus dans la merde”.🤦🏽♀️ pic.twitter.com/a9vwYq1SzW
— Nathalie Yamb (@Nath_Yamb) December 20, 2024
Force à tous mes gens de Mayotte 🫶🏾❤️
— Baloo (@imjustbaloo) December 14, 2024
Ils ont subit le cyclone le plus terrible de l’histoire de l’île… des vents à 226km/h
Tellement de dégât
Fuck le cyclone chidopic.twitter.com/2bIUJqwUbd
«Οι υπηρεσίες σας είναι απαράδεκτες», είπε ένας άνδρας στο νοσοκομείο στον Μακρόν, σύμφωνα με το Reuters. «Η βοήθεια δεν έφτασε εκεί που μένω».
Υπήρχαν ωστόσο και άλλοι που είπαν ότι ήταν ευγνώμονες για την επίσκεψη Μακρόν και τον προέτρεψαν να μείνει για περισσότερο.
Ο Μακρόν έφθασε στη Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό την Πέμπτη, πέντε ημέρες αφότου ο κυκλώνας Σίντο ισοπέδωσε τα μικρά νησιά. Χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε νερό και οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι θα μείνει στα νησιά και την Παρασκευή ως ένδειξη σεβασμού, καθώς φεύγοντας την ίδια μέρα θα μπορούσε να «περάσει την ιδέα ότι ερχόμαστε, κοιτάμε, φεύγουμε».
Ο Μακρόν θα επισκεφθεί περισσότερες γειτονιές στα νησιά σήμερα, Παρασκευή. Είπε ότι η κυβέρνηση θα στείλει περισσότερη υποστήριξη στην περιοχή σύντομα, προσθέτοντας ότι η Δευτέρα θα είναι για τη Γαλλία εθνική ημέρα πένθους.
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι αναφέρθηκαν από Γάλλους αξιωματούχους ότι έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Ένα μεγάλο μέρος του αρχιπελάγους είναι επίσης ακόμη χωρίς ρεύμα.
Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ο Μακρόν είπε ότι έφερε μαζί του τέσσερις τόνους τροφίμων και ειδών υγείας στην επίσκεψή του. Αφού περιόδευσε την περιοχή με ένα ελικόπτερο για να δει την καταστροφή, είπε ότι η Πέμπτη ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ακόμη να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες υποδομές και τα σπίτια των νησιών.
Η περιοχή, που βρίσκεται βόρεια της Μαδαγασκάρης, είναι το φτωχότερο μέρος της Γαλλίας. Υποφέρει από εκτεταμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών παράνομης μετανάστευσης από τις γειτονικές Κομόρες και κακής ποιότητας στέγαση και δημόσιες υπηρεσίες. Οι μετανάστες πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.
Des milliers de morts, plus d’eau potable ni de quoi manger ou de toit sur la tête à Mayotte mais la préoccupation première de Macron c’est : https://t.co/LtdGem6Qsw
— Mick Novitch (@MickNovitch) December 19, 2024
Στα νησιά έχει κηρυχθεί κατάσταση εξαιρετικής φυσικής καταστροφής, επιτρέποντας την υπέρβαση των διοικητικών φραγμών για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει ενεργοποιηθεί για ένα μήνα, αλλά μπορεί να παραταθεί για περιόδους δύο μηνών εάν απαιτείται.
Ο κυκλώνας Σίντο ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε το αρχιπέλαγος τα τελευταία 90 χρόνια. Έφερε ταχύτητες ανέμου άνω των 225 χλμ./ώρα το Σάββατο, ισοπεδώνοντας περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σε παράγκες με στέγες από λαμαρίνα και αφήνοντας χωράφια με λάσπες και συντρίμμια.
Μετά τη Μαγιότ, η καταιγίδα έπληξε την αφρικανική ηπειρωτική χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη και 13 στο Μαλάουι.
Με πληροφορίες από BBC