Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται «στον αέρα» ύστερα από απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την επαναπροώθηση Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία.
Το δικαστήριο απεφάνθη πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν τον αιτούντα άσυλο έπειτα από έλεγχο της συνοριοφυλακής. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προέβλεπαν την επιστροφή του Σύρου στην Κω, όπου καταγράφηκε και υπέβαλε αίτηση ασύλου το 2018. Η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς η Τουρκία θεωρήθηκε η πρώτη χώρα για άσυλο.
Δικαστήριο στη Βαυαρία, όμως, εξέτασε την ένστασή του κατά της μεταφοράς του στην Ελλάδα και αποφάσισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Σύρος να επιστρέψει στην Τουρκία , η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής τρίτη χώρα.
Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία δεν εφαρμόζει επαρκώς τη συνθήκη της Γενεύης και δεν θέτει υπό καθεστώς προστασίας του αιτούντες άσυλο.
Η Deutsche Welle επισημαίνει πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο θα επηρεάσει η απόφαση αυτή τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υπεγράφη το 2016, καθώς μία από τις βασικές τις διατάξεις αναφέρει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία, εκτός κι αν τους δοθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, με την Άγκυρα να ανεβάζει τους αριθμούς στα 5 εκατομμύρια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη γειτονική χώρα πως στέλνει υποχρεωτικά πρόσφυγε πίσω στην πατρίδα τους.