Ο Πούτιν δήλωσε εκ των προτέρων στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Όλαφ Σολτς ότι σκόπευε να αναγνωρίσει τη Δευτέρα τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν "απογοήτευση" για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής απόφασης.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές ουκρανικές δημοκρατίες "παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας". Τη χαρακτήρισε επίσης "κακό οιωνό" και "σκοτεινό σημάδι" ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Στις περισπούδαστες παρατηρήσεις του, ο Πούτιν καταδίκασε την απόφαση της Ουκρανίας να απομακρυνθεί από το σοβιετικό της παρελθόν, χαρακτηρίζοντας την de facto διχοτόμηση ως τη δική του τιμωρία.
"Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου και πλήρως από την μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία", είπε. "Θέλετε την αποκομμουνιστικοποίηση; Αυτό μας βολεύει. Αλλά μη σταματάτε στα μισά του δρόμου. Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στην Ουκρανία τι σημαίνει για αυτήν η πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση".
Την ανακοίνωση ακολούθησε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση, όπου ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα λάβει απόφαση αργότερα τη Δευτέρα, μετά από ένα χορογραφημένο μπρος-πίσω με τους κορυφαίους συμβούλους του, με σκοπό να προετοιμάσει τη δημόσια υποστήριξη για την απόφαση.
"Διαπραγματευόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια", είπε ο Πούτιν στους βοηθούς του σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο".
Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στους υφισταμένους του να "διατηρήσουν τις εντάσεις" με τη Δύση, καθώς επιδιώκει "εγγυήσεις ασφαλείας" που στην πραγματικότητα θα επανασυστήσουν μια ρωσική σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη.
Για τον σκοπό αυτό, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 190.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, απειλώντας με μαζική εισβολή που θα μπορούσε να έχει στόχο το Κίεβο και άλλες πόλεις, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Η απειλή να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελεί επίσης μέρος αυτής της εκστρατείας πίεσης. Η Ρωσία ελέγχει και εξοπλίζει τα δύο κράτη από το ξέσπασμα των μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία μετά την επανάσταση στο Κίεβο το 2014, αλλά ήθελε να τα παραμείνουν στην Ουκρανία με το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των εδαφών και θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως απόφαση της Ρωσίας για έξοδο από τη συμφωνία του Μινσκ, την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 και η οποία τώρα φαίνεται ότι βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Με στοιχεία από την Guardian