Μια αποκαλυπτική έρευνα πραγματοποίησε το Reuters μετά το χτύπημα με τους βομβητές στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο, με στόχο τον αποδεκατισμό της Χεζμπολάχ.
«Οι πράκτορες που κατασκεύασαν τους βομβητές σχεδίασαν μια μπαταρία που έκρυβε μια μικρή αλλά ισχυρή γόμωση πλαστικού εκρηκτικού και έναν νέο πυροκροτητή που ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ» υποστηρίζει το Reuters, στηριζόμενο σε λιβανέζικη πηγή αλλά και σε φωτογραφίες που εξέτασε το πρακτορείο. «Για να ξεπεράσουν τις όποιες αδυναμίες αντιμετώπισαν, δημιούργησαν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα, σελίδες και αναρτήσεις που θα μπορούσαν να εξαπατήσουν τη Χεζμπολάχ».
Now Israel just blew up thousands of Hezbollah’s walkie talkies
— AF Hasbara 🇺🇸 (@afhasbara) September 18, 2024
The explosives inside are larger, causing the explosions to be larger
They even detonated them during a funeral for Hezbollah officials killed in yesterday’s attacks
100 injured and climbing
Major escalation pic.twitter.com/DK4yNEL9Ty
Πέρα όμως, του τρόπου κατασκευής της φονικής συσκευής, το πρακτορείο επικαλείται δυτικές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες, η Μοσάντ ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στις επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασύρματους. «Ο κρυφός σχεδιασμός και η προσεκτικά κατασκευασμένη μπαταρία αποκαλύπτουν μια μακροχρόνια επιχείρησης που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγματα στη Χεζμπολάχ» αναφέρει στη συνέχεια, εξηγώντας πως οι Ισραηλινοί συμπίεσαν ένα λεπτό, τετράγωνο φύλλο με έξι γραμμάρια λευκής εκρηκτικής ύλης ανάμεσα σε δύο ορθογώνιες κυψέλες μπαταρίας. «Ο υπόλοιπος χώρος μεταξύ των κυψελών της μπαταρίας δεν φαινόταν στις φωτογραφίες αλλά φαίνεται να υπάρχει μια λωρίδα πολύ εύφλεκτου υλικού που λειτουργούσε ως πυροκροτητής» είπε η πηγή στο Reuters.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πού κατασκευάστηκαν οι συσκευές
«Αυτό το ''σάντουιτς''», όπως το χαρακτηρίζει το Reuters, «τριών στρωμάτων μπήκε σε ένα μαύρο πλαστικό ''δοχείο'' και γύρω του υπήρχε ένα μεταλλικό περίβλημα περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού με σπίρτα». Όσο για το πώς το έφτιαξαν, το Reuters αναφέρει πως «η συναρμολόγηση ήταν ασυνήθιστη επειδή δεν βασιζόταν σε έναν τυπικό, μικροσκοπικό πυροκροτητή. Έτσι, χωρίς μεταλλικά στοιχεία, δεν μπορούσε να ανιχνευθεί με ακτίνες Χ».
Κάποια στιγμή, η Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι η μπαταρία εξαντλούνταν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τη λιβανέζικη πηγή στο Reuters. Ωστόσο, το ζήτημα δεν φάνηκε να εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, παραδίδοντας στα μέλη της τους βομβητές, με αποτέλεσμα στις 17 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες τηλεειδοποιητές να εκραγούν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε άλλα προπύργια της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εκρήξεις έγιναν μετά από ηχητικό σήμα στις συσκευές, υποδεικνύοντας ένα εισερχόμενο μήνυμα. Συνολικά, η επίθεση με τους βομβητές, και μια δεύτερη την επόμενη μέρα που ενεργοποίησε γουόκι-τόκι, σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 3.400 άτομα.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «από έξω, η πηγή τροφοδοσίας έμοιαζε με μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Κι όμως, η μπαταρία, με την ένδειξη LI-BT783, είχε ένα πρόβλημα: Όπως και ο βομβτής, δεν υπήρχε στην αγορά. Έτσι, οι πράκτορες του Ισραήλ εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ πουλώντας το προσαρμοσμένο μοντέλο, AR-924, με μια υπάρχουσα, διάσημη ταϊβανέζικη μάρκα, Gold Apollo».
Να σημειωθεί πως το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πού κατασκευάστηκαν οι συσκευές ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου για σχόλιο. Επίσης, το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου και ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα και το δημοσίευμα του Reuters.
Με πληροφορίες από Reuters