Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες, οι αφρικανικοί πιγκουίνοι φαίνεται να χρησιμοποιούν μια μυστική γλώσσα για να επικοινωνούν αισθήματα όπως πείνα, θυμό ή μοναξιά χρησιμοποιώντας έξι χαρακτηριστικούς φωνητικούς ήχους.
Η γλώσσα του συγκεκριμένου πιγκουίνου με την ονομασία "jackass", ο οποίος απαντάται στις ακτές της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια και έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα είδη, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορίνου, ύστερα από συστηματική παρατήρηση της συμπεριφοράς τεσσάρων ενήλικων και δύο νεαρών ζώων.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι οι ενήλικοι πιγκουίνοι παράγουν σύντομες κραυγές για να δηλώσουν την απομόνωση τους από την υπόλοιπη ομάδα ή για να δείξουν τον θυμό τους κατά τη διάρκεια κάποιας συμπλοκής με άλλα ζώα του είδους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι χρησιμοποιούν χαρακτηριστικούς μελωδικούς ήχους-''τραγούδια'' για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο κατά την περίοδο αναπαραγωγής ή κάνουν, ακόμα, και ''ντουέτα'' με τους ερωτικούς συντρόφους τους.
Από την άλλη, τα νεαρά μέλη της ομάδας φαίνεται να χρησιμοποιούν τη γλώσσα κατά κύριο λόγο για να εκφράσουν ανάγκες που έχουν να κάνουν με πείνα, με ήχους που παίρνουν τη μορφή ικεσίας προς τους ενηλίκους για να τους παράσχουν τροφή.
Οι ανακαλύψεις αυτές έγιναν ύστερα από την καταγραφή της συμπεριφοράς των πιγκουίνων επί 104 συναπτές μέρες και την αντιπαραβολή του υλικού που συνέλεξαν. Η φωνητική αυτή επικοινωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορετικές πτυχές της βιολογίας των έμβιων οργανισμών.
σχόλια