Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα, από τις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, η εξουσία αναμένεται να περάσει σε έναν πιο ευρωσκεπτικιστικό συνασπισμό, που πιθανόν να πιέσει για υψηλότερες δαπάνες πρόνοιας, αμφισβητώντας τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία στις διεθνείς αγορές για το ιταλικό χρέος που φθάνει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,4% ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με τον γενικό δείκτη του ιταλικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί κατά 1,4%.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν νωρίτερα στο 2,14%, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσουν στο 2,09% στις 11:50 ώρα Ελλάδας.
«Η Ιταλία κάθε άλλο παρά έλυσε τα μακροχόνια προβλήματά της και τώρα θα έχει νέα», εκτίμησε ο Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτής της LC Macro Advisors. «Ετοιμαστείτε για μακρόχρονες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις που θα πάρουν μήνες».
Οι φόβοι πως ο όποιος συνασπισμός κι αν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, είναι πιθανό να αποδυναμώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας, επηρεάζουν τις ιταλικές τράπεζες, που διακρατούν περίπου 345 δισεκ. ευρώ από το χρέος της.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε σήμερα η Banco BPM, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με πτώση 7%. Οι δραστηριότητές της εστιάζονται κυρίως στην εγχώρια αγορά ενώ η τράπεζα έχει μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων.
Απώλειες 5% σημείωσαν νωρίτερα οι μετοχές της UBI Banca και BPER Banca, της πέμπτης και έκτης μεγαλύτερης τράπεζας αντίστοιχα, με τις μεγαλύτερες Intesa Sanpaolo και UniCredit να υποχωρούν περίπου 3%.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ρώμη ίσως υπαναχωρήσει στις φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Η προοπτική μια παρατεταμένης περιόδου εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγεί η εν εξελίξει ανάκαμψη», δήλωσε ο Νίκολα Νόμπιλε από την Oxford Economics.
σχόλια