Αυστραλία: Κρανίο κροκόδειλου ηλικίας 8 εκατ. ετών ανήκει (τελικά) σε άγνωστο εξαφανισμένο είδος

Αυστραλία: Κρανίο κροκόδειλου ηλικίας 8 εκατ. ετών ανήκει (τελικά) σε νέο εξαφανισμένο είδος Facebook Twitter
ADAM YATES
0

Ένα κρανίο οκτώ εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Αυστραλία πιστεύεται πλέον ότι είναι μέλος ενός εξαφανισμένου είδους κροκόδειλου, νέου για τους επιστήμονες.

Το κρανίο βρέθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα από την περιοχή Άλις Σπρινγκς, στη Βόρεια Επικράτεια, το 2009. Αρχικά θεωρήθηκε ότι άνηκε σε ένα γνωστό ερπετό του γένους Baru, αλλά νέες μελέτες ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το είδος αυτό δεν έχει καν όνομα και αναμένεται να ονομαστεί το 2022.

Ο δρ Adam Yates, ανώτερος επιμελητής των Επιστημών της Γης στο Μουσείο και την Πινακοθήκη της Βόρειας Επικράτειας, δήλωσε ότι το κρανίο βρέθηκε στον ορυκτό χώρο της Alcoota στην κεντρική Αυστραλία.

Είπε στο BBC ότι το κρανίο ήταν μακράν το καλύτερο δείγμα κροκοδείλου Baru, που έχει βρεθεί ποτέ.

«Το κρανίο μας "λέει" για ένα νέο είδος, που δεν συνειδητοποιήσαμε ότι κατοικούσε στην κεντρική Αυστραλία. Είναι κάπως περίεργο να φανταστούμε ότι η κεντρική Αυστραλία είχε ποτάμια για να υποστηρίξει τους κροκόδειλους» είπε ενώ πρόσθεσε πως είναι ένα ακόμη στοιχείο για να κατανοήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο η αυστραλιανή πανίδα εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Διευκρίνισε ότι ενώ ήταν γνωστό ότι το γένος Baru περιπλανήθηκε σε αυτό το μέρος της χώρας, πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, το αρχαίο κρανίο που ανακαλύφθηκε στο Alcoota προήλθε από «ένα άγνωστο είδος κροκοδείλου. Ανήκει σε ένα είδος, στο οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί ένα επιστημονικό όνομα, διαφέρει σαφώς από τους στενότερους συγγενείς του».

Είπε ότι οι κροκόδειλοι σήμερα προέρχονται από έναν «εντελώς διαφορετικό κλάδο του οικογενειακού δέντρου τους».

Το νέο, εξαφανισμένο είδος παρουσιάζει δε, μια σειρά ανατομικών διαφορών από άλλους κροκόδειλους.

Είναι το πιο ισχυρό μέλος του γένους Baru, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Έχει ιδιαίτερα μεγάλα δόντια, και έχει μικρότερο αριθμό δοντιών, όπως σημείωσε ο δρ Yates.

Το κρανίο του 2009 δεν είναι μέρος του εκθέματος, αλλά υπάρχει ένας ανακατασκευασμένος, τρισδιάστατος τυπωμένος σκελετός του κροκοδείλου.

Ο δρ Yates είπε ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το εύρημα έρχεται τώρα στο φως.

«Κατά τη στιγμή της ανακάλυψης, δεν αναγνωρίστηκε ότι ήταν ένα διαφορετικό είδος του κροκόδειλου Baru. Θεωρήθηκε ότι ήταν ένα από τα είδη για τα οποία γνωρίζαμε».

Η προετοιμασία ενός απολιθωμένου όπως αυτό ευρήματος, απαιτεί επίσης πολύ χρόνο για τον καθαρισμό και την επισκευή του.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM