Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής φέρονται να έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση του πρώτου θηλαστικού στην Ιστορία του πλανήτη.
Πρόκειται για ένα μικρό τρωκτικό (σ.σ. απεικονίζεται στη φωτογραφία του άρθρου) που ονομαζόταν μελόμυς (σ.σ. Bramble Cay melomys) και μέχρι πριν από μερικά χρόνια ζούσε αποκλειστικά σ' ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian το συγκεκριμένο θηλαστικό έχει εξαφανιστεί τελείως από το φυσικό του περιβάλλον, ενώ η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί ζωντανό ήταν το 2009.
Μία ερευνητική ομάδα από την πολιτεία του Κουίνσλαντ, με τη συμμετοχή του Τμήματος Προστασίας της Φύσης και του Πανεπιστημίου της περιοχής, ερεύνησε το νησί για έξι μέρες, τοποθετώντας 150 παγίδες, ενώ προχώρησε και σε μία σειρά λεπτομερών και εκτεταμένων μετρήσεων της χλωρίδας του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν μέσα στο μήνα, οι επιστήμονες προτείνουν την αλλαγή του στάτους του μελάμυς από «είδος προς εξαφάνιση» σε «εξαφανισμένο». Οι υπεύθυνοι της έρευνας αποδίδουν την εξαφάνιση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κατέστρεψε το βιότοπο όπου ζούσε το θηλαστικό.
«Για νησιά που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο όπως το Bramble Cay, οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της μεγάλης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αποτελεί απόρροια σημαντικών μετεωρολογικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» τονίζει η έρευνα που προσθέτει: «Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη, καταγεγραμμένη εξαφάνιση θηλαστικού εξαιτίας ακριβώς αυτής της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».
Ο John White, οικολόγος από το πανεπιστήμιο «Deakin» της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι η εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους αποτελεί απλώς την «κορυφή του παγόβουνου». «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα χάσουμε πολλά είδη λόγω της αυξανόμενης πίεσης από την κλιματική αλλαγή», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. «Είδη που περιορίζονται σε μικρά, χαμηλά νησιά, ή εκείνα που χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να επιβιώσουν, θα είναι πιθανότατα τα πρώτα που θα εξαφανιστούν».
Με στοιχεία από την εφημερίδα Guardian
σχόλια