MONO ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η διαβόητη τον τελευταίο καιρό αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φέρεται να έχει απευθύνει (ξανά ) υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν και να έχει απειλήσει με διάλυση το Γραφείο Διμερών Σχέσεων των δύο κρατών, το οποίο ιδρύθηκε το 2018 για να ενισχύσει την επικοινωνία ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Πριν από μερικές μέρες απείλησε επίσης να μεταφέρει δυνάμεις του στρατού σε αποστρατικοποιήμενες συνοριακές περιοχές.
Δεν είναι όμως τόσο ξαφνική όσο ίσως δείχνει η άνοδος της στο πρώτο επίπεδο εξουσίας της Βόρειας Κορέας. Εδώ και δύο χρόνια, η θέση που κατέχει η Κιμ Γιο Γιουνγκ στην επικαιρότητα, τόσο της πατρίδας της όσο και παγκοσμίως, έχει ισχυροποιηθεί δραματικά.
Αρχικά συμμετείχε στο πλευρό του αδελφού της σε κρίσιμες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίγκ. Αργότερα, στα τέλη του 2019, διορίστηκε επικεφαλής του Τμήματος Οργάνωσης και Καθοδήγησης, του επίσημου φορέα πολιτικής εξουσίας στη Βόρεια Κορέα, όπου λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την στελέχωση του κόμματος, του στρατού και της γραφειοκρατίας.
Η (κατά προσέγγιση) 30χρονη Κιμ Γιο Γιανγκ, γνωρίζει σίγουρα ότι έχει ακόμα πολλά να αποδείξει και το πιο πιθανό είναι να εντείνει κι άλλο την πολιτική της δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας το βάρος των δύο βασικών πυλώνων της στρατηγικής αυτοσυντήρησης του καθεστώτος Κιμ.
Μόλις τον Μάρτιο που μας πέρασε όμως εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση που έφερε την υπογραφή της: ήταν μια δήλωση στην οποία αποκαλούσε τον Πρόεδρο Μουν «διανοητικά καθυστερημένο» και «φοβισμένο σκυλί». Ακολούθως, εκείνη ήταν που αποκάλυψε δημοσίως ότι ο Τραμπ είχε στείλει επιστολή στον αδερφό της προσφέροντας την βοήθεια του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόσφατα, ανέλαβε επίσης και την ηγεσία του Τμήματος Ενωμένου Μετώπου, φορέας υπεύθυνος για την διαχείριση της πολιτικής στάσης απέναντι στη Νότια Κορέα.
Ανεπίσημα, έχει παίξει τον ρόλο της εκπροσώπου του αδελφού της, της επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του και της συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Μετά από εκείνο το περίεργο επεισόδιο του Απριλίου όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το προσκήνιο – προκαλώντας φήμες για σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και για τον θάνατό του – για να εμφανιστεί και πάλι λίγο καιρό μετά, είχε γίνει εκείνη προσωρινά το επίσημο πρόσωπο του καθεστώτος.
«Γιατί όλα αυτά; Γιατί αυτή; Γιατί τώρα;», αναρωτιέται στο άρθρο γνώμης της στους New York Times, η Σουν Γιουνγκ Λι, καθηγήτρια Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tufts. «Η επιτάχυνση των προσπαθειών να παγιωθούν τα ηγετικά διαπιστευτήρια της Κιμ Γιο Γιανγκ αποτελεί μια λογική στρατηγική εκ μέρους της Πγιονγιάνγκ», γράφει.
«Μια πανδημία – αντίθετα με έναν λιμό (κατάσταση που έχει βιώσει η Βόρεια Κορέα) ή μια στρατιωτική επίθεση (ενδεχόμενο που την απασχολεί διαρκώς) – μπορεί να εξολοθρεύσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως θέσεως ή εξουσίας. Πριν από δύο μέρες μόλις, πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης διέρρευσαν έντονες «υποψίες» σχετικά με την υγεία Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος (φέρεται να) είναι 36 χρονών και τα παιδιά του είναι πολύ μικρά για να τον αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον».
«Η (κατά προσέγγιση) 30χρονη Κιμ Γιο Γιανγκ, γνωρίζει σίγουρα ότι έχει ακόμα πολλά να αποδείξει και το πιο πιθανό είναι να εντείνει κι άλλο την πολιτική της δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας το βάρος των δύο βασικών πυλώνων της στρατηγικής αυτοσυντήρησης του καθεστώτος Κιμ: των καλά υπολογισμένων απειλών προς το εξωτερικό και της ακραίας καταστολής στο εσωτερικό της χώρας».
«Οι τακτικές αντιπερισπασμού και ψυχολογικής χειραγώγησης αποτελούν βασικά κεφάλαια του εγχειρίδιου διπλωματίας της Πγιονγιάνγκ. Τώρα η άνοδος της Κιμ Γιο Γιανγκ μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εκμεταλλευτεί, μεταξύ άλλων, τον αποδεδειγμένο σεξισμό του Ντόναλντ Τραμπ, για να αποκομίσει κέρδη στο διπλωματικό πεδίο».
Με στοιχεία από τους New York Times
σχόλια