Η αυξημένη ζήτηση για διαβατήρια του Βανουάτου έχει δημιουργήσει ένα απρόσμενο πλεόνασμα- ρεκόρ, χάρη στο οποίο χρηματοδοτούνται τα πακέτα στήριξης για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό και τον κυκλώνα.
Σχεδόν κάθε άλλος τομέας της εύθραυστης οικονομίας του Βανουάτου παραπαίει, εξαιτίας της διπλής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα: την πανδημία του κορωνοϊού και τον κυκλώνα Χάρολντ, κατηγορίας 5, που «χτύπησε» τον Απρίλιο.
Παρόλα αυτά, το Βανουάτου κατάφερε να πετύχει πλεόνασμα 33,3 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εξαμήνου της κυβέρνησης, τα έσοδα που σχετίζονται με αυτό το πρόγραμμα αυξήθηκαν κατά 32%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στα τέλη Ιουνίου είχαν συγκεντρωθεί 62,6 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το 80% των εσόδων που υπολογιζόταν ότι θα αποφέρει το πρόγραμμα όλο το 2020.
Και οι «πωλήσεις» διαβατηρίων εξακολουθούν να αυξάνονται. Στα μέσα Αυγούστου τα έσοδα είχαν ήδη ξεπεράσει τα 84,6 εκατομμύρια- ξεπερνώντας από τον τώρα την εκτίμηση για το ετήσιο ποσό- δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Ρόναλντ Γουάρσαλ, στην Vanuatu Daily Post.
Η απόκτηση υπηκοότητας Βανουάτου κοστίζει 130.000 δολάρια. Περίπου τα 80.000 πηγαίνουν απευθείας στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πάνε στον πράκτορα που εμπλέκεται- και πρέπει να είναι υπήκοος της χώρας- που πληρώνει φόρο 15% επί των εσόδων του. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 650 άνθρωποι έχουν αποκτήσει υπηκοότητα Βανουάτου από τις αρχές του 2020.
Το διαβατήριο του Βανουάτου έχει ζήτηση γιατί επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα στην ΕΕ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων. Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει το εσωτερικό χρέος, αλλά και να αποπληρώσει νωρίτερα οφειλές της προς άλλες χώρες.
Με πληροφορίες από Guardian