Βαριά ήττα για τον Ρέντσι - Τα exit polls και η πρώτη καταμέτρηση ψήφων δείχνoυν «όχι»

Βαριά ήττα για τον Ρέντσι - Τα exit polls και η πρώτη καταμέτρηση ψήφων δείχνoυν «όχι» Facebook Twitter
4

Βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.
Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Τι έδειξαν τα exit polls:

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος.

Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %.

Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος.

Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %.

Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.


Το exit poll που μετέδωσε η RAI, δείχνει πως το «ναι» στη μεταρρύθμιση συγκεντρώνει από 42-46%, σε σύγκριση με το «όχι» που φτάνει το 54-58%.

Την ίδια ώρα, και το τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πως το exit poll δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι χάνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με το στρατόπεδο του «ναι» να εξασφαλίζει το 42%-46% των ψήφων και του «όχι» το 54%-58%.

Ένα από τα τελευταία exit polls που έδωσε στοιχεία και θεωρείται πως έχει μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Mισή ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων επιβεβαιώνουν τα exit polls και παραπέμπουν σε σαφή ήττα του «ναι».

Oι πρώτες αντιδράσεις

Ήδη ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί στα επόμενα λεπτά ενώ σε λιγότερο από μια ώρα αναμένεται και το διάγγελμα του Ιταλού πρωθυπουργού.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

πηγή: ΒΒC - ΑΠΕ/ ΜΠΕ/ Reuters

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM
Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Διεθνή / Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Πώς οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κρατούσαν τις συναντήσεις σύντομες και ήλεγχαν την πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν - Η απομόνωση του προέδρου ακόμα και από κορυφαίους υπουργούς και η «παραπλάνηση» για τις δημοσκοπήσεις μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πως να το κάνουμε, πως αλλιώς να το πούμε; Ο κόσμος δεν γουστάρει με τίποτα όλη αυτή την νέα κατάσταση που σώνει και καλά είναι για το καλό μας.....μόνο καλό δεν είδαμε και ούτε θα δούμε εάν δεν αλλάξουμε ρότα.
Έτσι. Να βγει Λεπεν, Μπρίλλο και όποια άλλη ακροδεξιά, οτιναναι πολιτική παράταξη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης να δεις τι ωραία που θα είναι μετά. Άνεμος δημοκρατίας και ελευθερίας σου λέω. Εκεί να δεις πόσο θα γουστάρει ο κόσμος.
Από που προκύπτει πως όποιος δεν γουστάρει "την νέα κατάσταση", γουστάρει Λεπέν κτλ;Το γεγονός πως ανεβαίνει η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη, ίσως να έχει να κάνει (και) με το ότι οι κεντρικές/παραδοσιακές κυβερνήσεις φτωχοποίησαν, αύξησαν τις ανισότητες και, με αυταρχικό λόγο και πράξεις, δείχνουν αδιαφορία ως προς το να μπουν σε οποιονδήποτε διάλογο.Όταν έχεις μια κοινωνία που βράζει και αγανακτεί, το να κλείνεις τα αυτιά κάνοντας πολιτική προς όφελος τραπεζιτών, είναι σίγουρα κάτι που "εάν δεν αλλάξουμε ρότα", θα συνεχίζει -μεταξύ άλλων- να ανεβάζει την ακροδεξιά.
@Mono gia shmera: Δεν είπα ότι γουστάρει Λεπέν. Αλλά σε όλες τις χώρες που μετριοπαθείς πολιτικά κυβερνήσεις πέφτουν, οι δυνάμεις που επωφελούνται κυρίως είναι οι ακραίες. Δεν έχει να κάνει με το τι υποστηρίζει ο καθένας μας, έχει να κάνει με δεδομένα. Όποιος πανηγυρίζει που η "νέα κατάσταση" ηττάται, ας προετοιμαστεί να θερίσει κιόλας εξτρεμιστικές θύελλες.Αυτή η "νέα κατάσταση" εξηγείστε μου τι είναι ρε παιδιά, γιατί εγώ δεν έχω δει να αλλάζει τίποτε, εκτός από την άνοδο υπερ-λαϊκιστών και ακραίων πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.Επίσης οι τραπεζίτες πού κολλάνε; Το δημοψήφισμα της Ιταλίας με τους τραπεζίτες τι σχέση έχει; Και ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι έχει. Εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι αν αυριο έπεφταν όλες οι τρέχουσες κυβερνήσεις της Ευρώπης, θα μειωνόταν κάπως η δύναμη των τραπεζών; Με ποια λογική; Ο μόνος που νιώθει τις (άσχημες) συνέπειες τέτοιων αλλαγών πάντα είναι τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Δεν λέω να μην υποστηρίξεις κάτι εναλλακτικό αλλά να είναι μια αξιόπιστη λύση. Έχετε δει τα εναλλακτικά; Στην Ελλάδα ήταν ο Τσίπρας (κλαίμε). Στην Αμερική που είχαν έναν από τους καλύτερους προέδρους της ιστορίας τους για 8 χρόνια, η αντίδρασή τους ήταν να βγάλουν...Τραμπ! Η κοινωνία που βράζει και αγανακτεί όπως λες, θα νιώσει καλύτερα όταν φέρει πιο κοντά στην εξουσία Λεπέν και τους ομοίους της, μόνο και μόνο για να βγάλει το άχτι της; Έχετε δει τι έρχεται από πίσω και με φόρα;