Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν να «καταβάλουν κάθε προσπάθεια» για να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία στην μετά-Brexit εποχή, που θα αποτρέψει το χάος στο διασυνοριακό εμπόριο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν έθεσαν την Κυριακή ως προθεσμία για μια ανακάλυψη ή διακοπή των διαπραγματεύσεων. Αλλά συμφώνησαν να παρατείνουν τις συνομιλίες, επειδή διακυβεύονταν πάρα πολλά.
«Παρά την εξάντληση μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και παρά το γεγονός ότι έχουν παραλειφθεί επανειλημμένως οι προθεσμίες, πιστεύουμε και οι δύο ότι είναι υπεύθυνο σε αυτό το σημείο να κάνουμε το επιπλέον βήμα.
Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία» ανέφεραν.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε αμέσως την εξέλιξη και είπε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατή μια συμφωνία».
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία «σε οποιαδήποτε τιμή; Όχι. Αυτό που θέλουμε είναι μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία που σέβεται αυτές τις αρχές του οικονομικού θεμιτού παιχνιδιού και, επίσης, αυτές τις αρχές της διακυβέρνησης».
Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι την τελική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, βασικές πτυχές της μελλοντικής σχέσης, μεταξύ του μπλοκ των 27 και του πρώην μέλους του, παραμένουν άλυτες.
Η πρόοδος σημειώθηκε μετά από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων που σταδιακά υποχώρησαν τις διαφορές σε τρία βασικά ζητήματα: κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού, μηχανισμοί επίλυσης μελλοντικών διαφορών και αλιευτικά δικαιώματα.
Έχουν περάσει τεσσεράμισι χρόνια από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% έναντι 48% για να αποχωρήσουν από την ΕΕ και σύμφωνα με το σύνθημα των Brexiteers να «αναλάβουν τον έλεγχο» των συνόρων και των νόμων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια διαμάχης για να αποχωρήσει η Βρετανία από τις πολιτικές δομές του μπλοκ στις 31 Ιανουαρίου.
Ακόμη περισσότερος χρόνος χρειάστηκε για τη διάσπαση των οικονομιών, που έχουν συνδεθεί στενά ως μέρος της ενιαίας αγοράς αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε μέρος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου 11 μηνών μετά το Brexit.
Την 1η Ιανουαρίου, το Brexit θα είναι γεγονός. Η Πρωτοχρονιά θα φέρει τεράστιες αλλαγές, ακόμη και με μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Δεν θα μπορούν πλέον τα αγαθά και οι άνθρωποι να μετακινούνται με τους ίδιους όρους μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ηπειρωτικών γειτόνων του.
Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν τελωνειακά ζητήματα, ελέγχους εμπορευμάτων και άλλα εμπόδια. Οι υπήκοοι της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία χωρίς βίζα, αν και αυτό δεν ισχύει για περισσότερα από 3 εκατομμύρια, που βρίσκονται ήδη εκεί και οι Βρετανοί δεν μπορούν πλέον να εργάζονται ή να συνταξιοδοτούνται αυτόματα στην ΕΕ.
Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τεράστιους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του μπλοκ και την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συναλλάσσεται με την ΕΕ υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με ό,τι επιφέρει αυτό.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε ότι η χαοτική έξοδος είναι πιθανό να προκαλέσει αδιέξοδο στα λιμάνια της Βρετανίας, προσωρινές ελλείψεις ορισμένων αγαθών και αυξήσεις τιμών για τα βασικά τρόφιμα.
Οι τιμές θα ισχύουν για πολλά προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του 10% για τα αυτοκίνητα και περισσότερο από 40% για το αρνί.
Ενώ και οι δύο πλευρές θέλουν μια συμφωνία με τους όρους μιας νέας σχέσης, έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για το τι συνεπάγεται.
Η ΕΕ φοβάται ότι η Βρετανία θα μειώσει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και θα αντλήσει κρατικά χρήματα στις βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας εαυτόν σε έναν οικονομικό ανταγωνιστή χαμηλής ρύθμισης, οπότε απαιτεί αυστηρές εγγυήσεις «ίσων όρων ανταγωνισμού» με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις αγορές της.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι η ΕΕ προσπαθεί να δεσμεύσει τη Βρετανία με τους κανόνες του μπλοκ επ 'αόριστον, αντί να την αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητο έθνος.
Με πληροφορίες του Associated Press