Το Βατικανό και η Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία ζητούν συγγνώμη για τις βιαιότητες και δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, σε μια κοινή δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση.
«Ζητήσαμε συγγνώμη για τις αποτυχίες μας και για τον τρόπο με τον οποίο οι χριστιανοί τραυμάτισαν το Σώμα του Κυρίου και προσέβαλαν οι μεν τους δε» επί 500 χρόνια, αναφέρεται στη δήλωση, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στους καθολικούς και τους προτεστάντες έχουν στιγματισθεί από αιώνες βιαιοτήτων.
Παραλλήλως «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί (...) αναζητώντας μια ουσιαστική συναίνεση για να εξομαλύνουμε τις διαφορές που υφίστανται ανάμεσά μας», προστίθεται στο κείμενο.
Στις 31 Οκτωβρίου 1517, οι «95 θέσεις» του κληρικού και θεολόγου Μαρτίνου Λουθήρου έγιναν το ιδρυτικό κείμενο της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, σηματοδοτώντας τη ρήξη της με τον καθολικισμό.
Πριν από έναν χρόνο, ο πάπας Φραγκίσκος, ένθερμος υποστηρικτής της ενότητας των χριστιανών, είχε συμμετάσχει στο Λουντ της Σουηδίας στην έναρξη των εορτασμών της 500ης επετείου της Μεταρρύθμισης μαζί με τους προτεστάντες, κάτι που για καιρό ήταν αδιανόητο.
Στην κοινή δήλωση, το Βατικανό συντονίζεται μάλιστα με τους λουθηρανούς για να «εκφράσει ευγνωμοσύνη (...) για τα πνευματικά και θεολογικά δώρα που έλαβε μέσω της Μεταρρύθμισης».
«Για πρώτη φορά, οι λουθηρανοί και οι καθολικοί αντιμετώπισαν τη Μεταρρύθμιση με οικουμενική προοπτική. Αυτό επέτρεψε να δουν με νέο βλέμμα τα γεγονότα του 16ου αιώνα που οδήγησαν στον χωρισμό μας», αναφέρεται στο κείμενο.
Στη δήλωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των μικτών ζευγαριών καθολικών και προτεσταντών που θα ήθελαν να μπορούν να μεταλαμβάνουν και στις δύο εκκλησίες.
«Επιθυμούμε ενθέρμως η πληγή αυτή (...) να επουλωθεί. Αυτός είναι ο στόχος των οικουμενικών προσπαθειών μας, που θα θέλαμε να κάνουμε να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων ανανεώνοντας τη δέσμευσή μας στον θεολογικό διάλογο», διαβεβαιώνουν οι συντάκτες του κειμένου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ