BBC: Πώς μπορεί να απαντήσει ο κόσμος στην βόμβα υδρογόνου της Β. Κορέας

BBC: Πώς μπορεί να απαντήσει ο κόσμος στην βόμβα υδρογόνου της Β. Κορέας Facebook Twitter
0


Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας - πιθανώς η μεγαλύτερη μέχρι τώρα - στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, γράφει ο αναλυτής Jonathan Marcus, ειδικός σε θέματα διπλωματίας, στο BBC.

Το κομμουνιστικό κράτος του Κιμ Γιονκ Ουν δήλωσε ότι η έκτη πυρηνική δοκιμή του ήταν μια «τέλεια επιτυχία», λίγες ώρες αφότου οι σεισμολόγοι είχαν εντοπίσει μια ύποπτη δόνηση.

Η σημερινή δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου είχε «πρωτοφανή μεγάλη ισχύ», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA).


«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)». «Δεν υπήρξε ούτε διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.


Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά η πυρηνική ικανότητα της Β. Κορέας φαίνεται να εξελίσσεται ξεκάθαρα.


Παρά την οργή και τις απειλές από την κυβέρνηση του Τραμπ στην Ουάσινγκτον και την σχεδόν παγκόσμια καταδίκη , η Πιονγιάνγκ δεν πρόκειται να σταματήσει ή να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.


Προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, ισχυρίζεται επίσης ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προχωρεί σε όλα τα μέτωπα με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν. Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες για άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα - κυρώσεις, απομόνωση και στρατιωτικές απειλές - απέτυχαν να αλλάξουν τη στάση  την Πιονγιάνγκ.


Θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο; Βεβαίως, αλλά η σκληρότερη οικονομική πίεση θα μπορούσε να παρακωλύσει το καθεστώς και να τον ωθήσει στην καταστροφή - κάτι που η Κίνα δεν επιθυμεί να δεχθεί.


Ο περιορισμός και η αποτροπή θα τεθούν τώρα στο προσκήνιο, καθώς ο κόσμος προσαρμόζει την πολιτική του από το να κάνει προσπάθεια να αναστρέψει το πρόγραμμα όπλων της Πιονγιάνγκ στη ζωή με μια πυρηνικά δραστήρια Βόρεια Κορέα.

Αρχικές αναφορές από την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα έκαναν λόγο για δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων (6 μίλια), αλλά αργότερα ο σεισμός αναβαθμίστηκε σε μέγεθος 6,3. Αυτό την κάνει την πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή του Βορρά μέχρι σήμερα.


Η Ιαπωνία καταδίκασε την δοκιμή  και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε  σύγκληση για το συμβούλιο ασφαλείας έκτακτης ανάγκης.

Ο Bruce Bennett, αμυντικός αναλυτής στην ομάδα πολιτικής κοινότητας της εταιρείας Rand, είπε στο BBC ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν σημαντικό. «Αν πραγματικά αποδειχθεί ότι είναι 6,3 αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο, πολύ μεγαλύτερο», είπε. «Δεν είναι ακόμα μια πραγματική βόμβα υδρογόνου, αλλά είναι σίγουρα κάτι πολύ πιο κοντά σε ό, τι έχουν κάνει ποτέ πριν». Είπε ότι η Κίνα θα ανησυχεί επίσης για το μέγεθος της ύποπτης έκρηξης και πως θα πρέπει να υπάρχει αναστάτωση για το μέγεθος της δόνησης.

 Ακολουθούν οι βασικές ημερομηνίες του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της χώρας:


- Τέλη της δεκαετίας του 1970: Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια εκδοχή του σοβιετικού πυραύλου Scub-B, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων. Δοκιμάστηκε το 1984.

- 1987-1992: Αναπτύχθηκαν εκδοχές του Scud-C, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ο πύραυλος Rodong-1 (βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα), ο Taepodong-1 (2.500 χιλιόμετρα), ο Musudan (3.000 χιλιόμετρα) και ο Taepodong-2 (6.700 χιλιόμετρα).

- Αύγουστος 1998: Δοκιμαστική εκτόξευση του Taepodong-1 πάνω από την Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στόχος της ήταν να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι επρόκειτο για πύραυλο.

- Σεπτέμβριος 1999: Η Βόρεια Κορέα κήρυξε μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον.

- 12 Ιουλίου 2000: Αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να σταματήσει την εξαγωγή των πυραύλων της.

- 3 Μαρτίου 2005: Η Πιονγκγιάνγκ τερματίζει το μορατόριουμ στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αναφερόμενη στην «εχθρική» πολιτική της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

- 9 Οκτωβρίου 2006: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

- 5 Απριλίου 2009: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την προσπάθεια, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απάντησαν ότι επρόκειτο για δοκιμή του Taepodong-2.

- 25 Μαΐου 2009: Δεύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, πιο ισχυρή από την πρώτη.

- 13 Απριλίου 2012: Εκτόξευση πυραύλου από τη βάση Τονγκσάνγκ-ρι. Το αεροσκάφος εκτόξευσης διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

- 12 Δεκεμβρίου 2012: Επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου με στόχο επισήμως να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρακολούθησης, η οποία όμως θεωρήθηκε από τη διεθνή κοινότητα κεκαλυμμένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

- 12 Φεβρουαρίου 2013: Τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

- 6 Ιανουαρίου 2016: Τέταρτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι όμως που οι ειδικοί αμφισβήτησαν.

- 7 Φεβρουαρίου 2016: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα και έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο.

- 9 Μαρτίου 2016: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ΚιμΓιονγκ Ουν επεσήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να κατασκευάσει σε μικρό μέγεθος μια θερμοπυρηνική κεφαλή.

- 23 Απριλίου 2016: Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο.

- 8 Ιουλίου 2016: Ουάσινγκτον και Σεούλ ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD.

- 3 Αυγούστου 2016: Για πρώτη φορά η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

- 9 Σεπτεμβρίου 2016: Πέμπτη πυρηνική δοκιμή.

- 6 Μαρτίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους για να προσομοιώσει, όπως ανακοίνωσε, μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία.

- 7 Μαρτίου 2017: Οι ΗΠΑ ξεκινούν την ανάπτυξη του THAAD.

- 14 Μαΐου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που διανύει 700 χιλιόμετρα προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το πραγματικό του βεληνεκές έφτανε τα 4.500 χιλιόμετρα και ότι μπορούσε να πλήξει την αμερικανική βάση στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.

- 4 Ιουλίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο το βεληνεκές του οποίου εκτιμήθηκε στα 6.700 χιλιόμετρα, και θα μπορούσε να απειλήσει την Αλάσκα. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την «ιστορική» δοκιμή του Hwasong-14, ο οποίος παρουσιάστηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.

- 28 Ιουλίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο βεληνεκούς 10.000 χιλιομέτρων, απειλώντας μεγάλο μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

- 26 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

- 29 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προτού πέσει στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τη Σεούλ, διένυσε 2.700 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

- 3 Σεπτεμβρίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε έκτη πυρηνική δοκιμή.

Με πληροφορίες από BBC/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιμπάμπουε: Διακοπή ρεύματος βύθισε το κοινοβούλιο στο σκοτάδι εν ώρα ομιλίας

Διεθνή / Ζιμπάμπουε: Διακοπή ρεύματος βύθισε το κοινοβούλιο στο σκοτάδι εν ώρα ομιλίας

Στο αφρικανικό κράτος, οι 12ωρες διακοπές ρεύματος είναι πια καθημερινό φαινόμενο, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει τη διακοπή στο κοινοβούλιο μια εύστοχη μεταφορά για την κατάσταση της χώρας
LIFO NEWSROOM
Στα χνάρια του Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επισκέφτηκε τον Τραμπ στοπ Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Στα χνάρια του Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επισκέφτηκε και δείπνησε με τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο ιδρυτής του Facebook άλλοτε θεωρούνταν πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αποκλείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ από το Facebook και το Instagram, αλλά τώρα οι δύο άνδρες φαίνονται πιο κοντά από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Ημέρα των Ευχαριστιών: Πιλότος ρίχνει γαλοπούλες - «βόμβες» σε απομακρυσμένες περιοχές της Αλάσκα

Διεθνή / Ημέρα των Ευχαριστιών: Πιλότος ρίχνει γαλοπούλες - «βόμβες» σε απομακρυσμένες περιοχές της Αλάσκας

Η Esther Keim πετά χαμηλά το αεροσκάφος της και ρίχνει γαλοπούλες σε συσκευασία δώρου, για όσους μένουν σε δύσβατες περιοχές και δεν μπορούν να πάνε για τα ψώνια
LIFO NEWSROOM