Όλα δείχνουν πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα. Η προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να φύγουν προς τον νότο μαρτυρά πως αυτή η επίθεση επίκειται.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους 1,1 εκατομμύρια κατοίκους του βορρά να μετακινηθούν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας εντός 24 ωρών. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις προηγούμενες ώρες. Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, όπως και τανκς και πυροβόλα, βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως, η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Γάζας είναι μια επιχείρηση γεμάτη κινδύνους. Επίσης, το εύρος μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης δεν είναι ακόμη σαφές, δηλαδή πόσο θα προχωρήσει η εισβολή και για πόσο καιρό θα συνεχιστεί, σημειώνει το BBC, που επιχειρεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για μια τέτοια εξέλιξη στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Οι πρώτες κινήσεις του Ισραήλ
Οι κινήσεις που είναι απαραίτητες για μια χερσαία επίθεση ήδη έχουν ξεκινήσει. Το πρώτο που έκανε το Ισραήλ ήταν να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προκειμένου να έχει τη στήριξη του κόσμου για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, σημειώνει ο υποστράτηγος Amos Gilead, βετεράνος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που έχει μετάσχει σε παλιότερες επιχειρήσεις στη Γάζα.
Με τις πρόσφατες επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ευρώπης το Ισραήλ πήρε διεθνή υποστήριξη, αν και αυτή θα μπορούσε να κλονιστεί όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και αυξάνονται οι θάνατοι αμάχων. Τυχόν σημαντικές στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ θα θέσουν επίσης σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές προετοιμασίες, το Ισραήλ ήδη έχει συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Περίπου 300.000 έφεδροι επιστρατεύθηκαν, μαζί με τις μόνιμες δυνάμεις των πάνω από 160.000 ατόμων.
Το BBC μίλησε με κάποιους εφέδρους που έφτασαν πρόσφατα στην περιοχή, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν. «Αυτή είναι η πατρίδα μας. Πρέπει να πολεμήσουμε για αυτή», είπε ο Νίσιμ, που ήταν στη Σρι Λάνκα όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, αλλά επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση για να επιστρέψει στο Ισραήλ.
«Θα θέλαμε να είχαμε ειρήνη. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό. Πρέπει να πολεμήσουμε για το δικαίωμα να ζήσουμε», είπε ο Σούκι, που άφησε τη δουλειά του ως πωλητής, μόλις επιστρατεύθηκαν οι έφεδροι. Όμως, σημειώνει το BBC, όσο περισσότερο περιμένουν την εντολή της εισβολής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τηρηθεί η ετοιμότητα και το υψηλό ηθικό.
Οι προετοιμασίες για την επίθεση
Το Ισραήλ ασφάλισε τα εδάφη του και σκότωσε ή αιχμαλώτισε και ανέκρινε μαχητές της Χαμάς που πέρασαν τα σύνορα και δολοφόνησαν πάνω από 1.300 ανθρώπους, ενώ απήγαγαν σχεδόν 150.
Ήδη, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο την ιεραρχία και τις υποδομές της Χαμάς. Τις τελευταίες έξι ημέρες, η αεροπορία έχει ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Γάζα. Για χάρη της σύγκρισης, το ΝΑΤΟ έριξε 7.700 βόμβες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη το 2011. Σχεδόν 1.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις αεροπορικές επιδρομές έως τώρα.
Τα σχέδια για την εισβολή κρατούνται μυστικά, αλλά το Ισραήλ ετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Έχει εκπαιδεύσει τους στρατιώτες σε ένα κέντρο πολέμου εκατομμυρίων δολαρίων στον νότο, γνωστό ως «μίνι Γάζα».
Εκεί, έχουν μάθει πώς να πολεμάνε σε έναν λαβύρινθο κτιρίων, αλλά και στα πάνω από 1.000 τούνελ που εκτιμάται ότι έχει κατασκευάσει η Χαμάς. Ο στρατός έχει διαμορφωθεί για αυτό τον σκοπό, με ειδικές ταξιαρχίες στις οποίες τεθωρακισμένες μπουλντόζες επιχειρούν μαζί με τανκς και το πεζικό, σύμφωνα με τον Yaakov Katz, πρώην αρχισυντάκτη της Jerusalem Post και συγγραφέα αρκετών βιβλίων για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Το αστικό πεδίο μάχης και τα τούνελ
Η μάχη εναντίον της Χαμάς θα είναι δύσκολη, σημειώνει ο υποστράτηγος Yaakov Amidror, πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Η Χαμάς θα έχει τοποθετήσει παγίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σημεία εισόδου και στενούς δρόμους, σημειώνει.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς έχει περίπου 30.000 μαχητές. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει αυτόματα όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτές χειροβομβίδα. Επίσης, η Χαμάς έχει μεγάλα αποθέματα ρουκετών, τις οποίες εκτοξεύει προς το Ισραήλ. Ο Yaakov Katz λέει πως η Χαμάς κατασκευάζει τα δικά της μικρά drones, μεταξύ άλλων και καμικάζι. Επίσης, σημειώνει ότι μπορεί η οργάνωση να έχει περιορισμένο αριθμό εκτοξευτών πυραύλων μικρής εμβέλειας. Αυτό που δεν έχουν είναι τεθωρακισμένα, τανκς και πυροβολικό, τα οποία διαθέτει το Ισραήλ.
Όμως, η πρόκληση για τον Ισραήλ θα είναι οι μάχες σε περιορισμένο χώρο, στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Το Ισραήλ έχει ειδικές ομάδες για πολεμικές επιχειρήσεις σε τούνελ. Όμως, ο Yaakov Katz λέει πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα αποφύγουν να μπουν σε αυτά, εκτός αν είναι αναγκασμένοι, καθώς η Χαμάς τα γνωρίζει καλύτερα. Αντί για αυτό, θα καταστρέψουν τα τούνελ ρίχνοντας εκρηκτικά.
Η μοίρα των αιχμαλώτων
Η μοίρα των αιχμαλώτων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ περιπλέκει την όποια χερσαία επίθεση.
Ο υποστράτηγος Gilead αναφέρει πως παρότι ο στρατός θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του, «αν δεν κάνουμε κάτι, μπορεί να βρεθούμε απέναντι σε πιο δύσκολα προβλήματα». Από την άλλη, ο υποστράτηγος Amidror εκτιμά ότι το θέμα των αιχμαλώτων δεν θα αποτρέψει ενέργειες. «Θα πολεμήσουμε τη Χαμάς μέχρι τέλους και θα πρέπει να βρούμε αυτούς τους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», τονίζει.
Ποιος είναι ο στόχος του Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι να καταστρέψει τη Χαμάς. Αυτό, λέει ο υποστράτηγος Gilead- που υπήρξε στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων για 30 χρόνια- πάει πέρα από τις προηγούμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Εκείνες, σημειώνει, αφορούσαν κυρίως τον περιορισμό της Χαμάς.
Αυτή τη φορά, συνεχίζει «πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ πιο δραματικό». Η αποφασιστική στρατιωτική δράση, εκτιμά, θα αποτρέψει άλλους εχθρούς του Ισραήλ στην περιοχή, κυρίως τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Ο Katz πιστεύει ότι οι στόχοι του Ισραήλ θα είναι πιο ρεαλιστικοί. Να διασφαλίσει πως η Χαμάς δεν θα έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να επιτεθεί ξανά στη χώρα. Το Ισραήλ, λέει, «δεν θέλει να ανακαταλάβει τη Γάζα και να φροντίσει τους δύο εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εχθρικοί απέναντί του».
Όμως, σημειώνει το BBC, η πρόσφατη ιστορία δείχνει πως οι εισβολές σπάνια πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Ακόμη και οι πιο προηγμένοι στρατοί του κόσμου μπορεί γρήγορα να «κολλήσουν», συνεχίζει το δημοσίευμα, παραπέμποντας σε αυτό που συνέβη με τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και με τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, που έχει μήκος μόλις 40 χιλιομέτρων, δεν έχει τέτοια κλίμακα, αλλά το αποτέλεσμα μόνο σαφές δεν είναι, επισημαίνει ο αντιστράτηγος Tom Beckett του Institute of Strategic Studies. «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καλές επιλογές για μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Όσο επιτυχημένη κι αν αποδειχθεί η επιχείρηση στο να νικηθεί η Χαμάς ως ένοπλη οργάνωση, ο πολιτικός βραχιόνάς της και η υποστήριξη των κατοίκων στην αντίσταση θα συνεχίσουν να υπάρχουν», εκτιμά.
«Το Ισραήλ, είτε θα ανακαταλάβει τη Γάζα για να την ελέγχει, ή- αποχωρώντας έπειτα από μια επίθεση- δίνει χώρο σε ανθρώπους για τους οποίους η αντίσταση είναι η ύπαρξή τους», καταλήγει.