Βοσνία: Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για ενταξιακές συνομιλίες

Βοσνία: Κοντά στο «πράσινο φως» η ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο «Χ».

«Συγχαρητήρια! Η θέση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Τώρα η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προχωρήσει σταθερά, όπως επιθυμεί ο λαός της», τονίζει στην ανάρτησή του στο «Χ» ο Σαρλ Μισέλ.

Μια τέτοια απόφαση θεωρείται ευρέως ιστορική στη Βοσνία, δημιουργώντας ελπίδες ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει πέρα ​​από την αστάθεια που χαρακτηρίζεται από εθνοτικές αντιπαλότητες και απειλές απόσχισης, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου. Η Βοσνία εκμεταλλεύτηκε το νέο άνοιγμα προς τη διεύρυνση της ΕΕ μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίοι είπαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έδειξε τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης των «γκρίζων ζωνών» από ξένες δυνάμεις στα σύνορα της ΕΕ.

Η Βοσνία χρειαζόταν ομοφωνία για να πάρει το πράσινο φως, αλλά πολλοί ηγέτες είχαν δώσει σήμα κατά την άφιξή τους στη σύνοδο κορυφής ότι θα έδιναν το πράσινο φως. «Είμαι πολύ υπέρ του γεγονότος ότι, μετά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανοίγουμε τώρα τα επόμενα βήματα για αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Παρόμοια σχόλια έκαναν και οι ηγέτες της Αυστρίας, της Κροατίας και του Λουξεμβούργου. Ακόμη και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια αυστηρή γραμμή για τους όρους για πιθανά νέα μέλη, είπε ότι η Βοσνία είχε κάνει αρκετά για μια πρόσκληση, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα. "Η Βοσνία έχει σημειώσει πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων", είπε. "Αλλά την ίδια στιγμή... η Βοσνία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να μπορέσει συλλογικά να ανοίξει τις συνομιλίες."

Η πρόσκληση για ένταξη σημαίνει την έναρξη μιας διαδικασίας που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες, η Βοσνία ενέκρινε νόμους που σχετίζονται με 14 προαπαιτούμενα που καθορίστηκαν το 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επίκεντρο τη δημοκρατία και τη λειτουργία του κράτους, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βοσνία, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει ακόμη εγκρίνει νόμους για τα δικαστήρια και την εκλογική μεταρρύθμιση, και οι δύο προτεραιότητες που καθορίζονται από την Επιτροπή.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας εξέφρασε μια προειδοποιητική νότα για τις προοπτικές του Σεράγεβο. «Δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις σχετικά με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», είπε. «Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις μας».

Οι στενοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, όπως η Εσθονία, έχουν τονίσει ότι θέλουν να δουν την ΕΕ να προωθεί το Κίεβο στην πορεία της προς την ένταξη. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Ουκρανία και τη Μολδαβία να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διπλωμάτες λένε ότι οι σύμμαχοι της Βοσνίας και της Ουκρανίας προσπαθούν να συνδέσουν τα δύο, υποστηρίζοντας ότι ο ένας δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον άλλο.

Με πληροφορίες Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM