Οι αρχές του Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, εντατικοποίησαν την επιχείρηση για άδειασμα των παλιών τάφων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τους ολοένα περισσότερους νεκρούς του κορωνοϊού.
Η πόλη κατέγραψε αριθμό- ρεκόρ κηδειών αυτή την εβδομάδα. Η μεταφορά λειψάνων νεκρών από παλιούς τάφους είναι συνήθης διαδικασία στα νεκροταφεία, σημείωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Όμως, πλέον έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα, καθώς η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας.
Την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχή ημέρα «μαύρο» ρεκόρ με 3.869 θανάτους από κορωνοϊό. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 3.769 θάνατοι. Η χώρα έχει δεχθεί το πιο σφοδρό πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφει κατά μέσο όρο περίπου 3.000 θανάτους και 75.500 νέα κρούσματα.
Η Μαρία βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι ανάμεσα στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βραζιλία. Πολλές πολιτείες είναι σε «κρίσιμη κατάσταση», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα.
Το Σάο Πάολο κατέφυγε στις ταφές μέσα στη νύχτα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Κάποια νεκροταφεία μένουν ανοιχτά έως τις 10 το βράδυ. Μόνο την Τρίτη έγιναν 419 ταφές στην πόλη, οι περισσότερες από την αρχή της πανδημίας. Αν οι ταφές συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ανέφερε ο δήμος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει.
Μέχρι στιγμής, μόνο το 7% των Βραζιλιάνων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς το σχετικό πρόγραμμα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, που έχει ταχθεί κατά των μέτρων περιορισμού και έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τα εμβόλια, δήλωσε χθες ότι θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ο ίδιος μόνο αφού θα έχουν κάνει την πρώτη δόση όλοι οι πολίτες.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters