Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον Facebook Twitter
Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον
0

Παρελθόν αποτελεί το αμφιλεγόμενο άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ. Διαδηλωτές το αποκαθήλωσαν με σύνθημα το «Black Lives Matter».

Οι διαδηλωτές για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατέρριψαν το αμφιλεγόμενο άγαλμα του σκλάβου εμπόρου και το έριξαν στον ποταμό Avon.

Το μνημείο του Έντουαρντ Κόλστον, που έκανε την περιουσία του με εμπόριο σκλάβων το 1600, βρίσκεται στην πόλη από το 1895, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αναφορών για την απομάκρυνσή του. Η πιο πρόσφατη έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές πήραν τα πράγματα στα χέρια τους και δένοντας ένα σχοινί γύρω από το κεφάλι του αγάλματος, το οποίο πριν είχε καλυφθεί με ένα μαύρο περίβλημα για την πορεία, το έσυραν στο έδαφος.

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον Facebook Twitter

Στη συνέχεια το μετέφεραν από το κέντρο της πόλης και το πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ. Σχεδόν ακριβώς στο σημείο όπου τα πλοία του Έντουαρντ Κόλστον έφευγαν κάποτε με προορισμό τη Δυτική Αφρική.

Ο επιθεωρητής της Avon και της Somerset Andy Bennett ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό μιας μικρής ομάδας ανθρώπων «που σαφώς διέπραξαν εγκληματικής πράξη προκαλώντας ζημιά».

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η ανατροπή του αγάλματος ήταν «εντελώς ντροπιαστική».

Η ιστορία του Μπρίστολ είναι στενά συνυφασμένη με το δουλεμπόριο. Τον 18ο αιώνα η πόλη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για σκλαβοπάζαρα στη Βρετανία.

Το σημείο στο οποίο το άγαλμα ανατράπηκε στο νερό βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη γέφυρα του Pero, η οποία ονομάστηκε προς τιμήν του Pero Jones που ήρθε να ζήσει στο Μπρίστολ ως σκλάβος.

«Είναι αυτό που του άξιζε. Περιμένω όλη μου τη ζωή γι' αυτή τη στιγμή. Είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα, μοιάζει με το τέλος ενός κεφαλαίου. Είναι αυτό που όλοι χρειαζόμασταν» είπαν κάποιοι από τους διαδηλωτές στη HuffPost UK.

 

Η κληρονομιά του Κόλστον έχει αποδειχθεί εξαιρετικά διχαστική, καθώς τα χρήματά του προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο σκλάβων.

Εκείνος το χρησιμοποιούσε για να δημιουργήσει φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Γεννημένος σε οικογένεια ενός εύπορου εμπόρου του Μπρίστολ, ο Κόλστον εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και προσχώρησε στην Mercers 'Company το 1673, όπου εμπορευόταν μάλλινα υφάσματα και κρασί, αναφέρει η PA Media.

Έγινε μέλος το 1680 της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία τότε είχε το μονοπώλιο του δουλεμπορίου της Βρετανίας και μεταξύ 1689-1690 ανέλαβε το ρόλο του αναπληρωτή κυβερνήτη.

Μέχρι το 1689, η εταιρεία είχε μεταφέρει περίπου 100.000 Αφρικανούς σκλάβους στην Αμερική με αλυσίδα που έφερε την επωνυμία RAC, τα αρχικά της εταιρείας.

Οι ανθυγιεινές και άθλιες συνθήκες μεταφοράς τους οδηγούσαν πολλούς στο θάνατο και τα πτώματά τους πετάγονταν στη θάλασσα.

Λόγω της φιλανθρωπίας του, το όνομα του Κόλστον έχει δοθεί σε δρόμους, μνημεία και κτίρια.

Με πληροφορίες της Huffington Post/BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ