Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, που σχεδιάστηκε ώστε να διευκολύνει όσους επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο που αναγράφεται στα επίσημα έγγραφά τους.
Υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ ανησυχούν ότι το νομοσχέδιο επηρεάζει ευρέως τους βρετανικούς νόμους περί ισότητας. Θα είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που θα γίνει χρήση του Άρθρου 35, που εμποδίζει ένα νομοσχέδιο της Σκωτίας από το να γίνει νόμος.
Εάν οι υπουργοί πιστεύουν ότι ένα νομοσχέδιο του Holyrood θα τροποποιούσε τους νόμους του Westminster και θα είχε «δυσμενείς επιπτώσεις» στον τρόπο εφαρμογής αυτών των νόμων, τότε έχουν το δικαίωμα να το μπλοκάρουν. Αλλά η δύναμη αυτή που έχουν δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν λόγοι η κυβέρνηση της Βρετανίας να αμφισβητήσει το νομοσχέδιο, καθώς αυτό εμπίπτει στις εξουσίες του κοινοβουλίου της Σκωτίας.
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε κίνηση για να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις θα σήμαινε την χρησιμοποίηση της τρανς κοινότητας «ως πολιτικό όπλο».
Ωστόσο, οι υπουργοί της Βρετανίας εκφράζουν ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει το νομοσχέδιο στον Νόμο για την Ισότητα και τις προστασίες του σε ό,τι αφορά σε χώρους αποκλειστικά για γυναίκες.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει «οργή» και ενδέχεται η τοπική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά ως απάντηση.
Οι αρμόδιοι υπουργοί ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για την αναγνώριση φύλου με 86 ψήφους έναντι 39 τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να απλοποιήσει και να επιταχύνει την ήδη υπάρχουσα διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) ώστε να αλλάξουν το νομικά αναγνωρισμένο φύλο τους.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η μείωση της ηλικίας όσων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τα 18 στα 16 έτη.
Επίσης, αποσύρθηκε το αίτημα για ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου, με τους αιτούντες να χρειάζεται μόνο να έχουν ζήσει ως το φύλο που έχουν επιλέξει για διάστημα τριών μηνών αντί για δύο χρόνια, ή αντίστοιχα 6 μήνες εάν είναι 16 ή 17 ετών.
Υποστηρικτές από την τρανς κοινότητα καλωσόρισαν το νομοσχέδιο, ωστόσο οι επικριτές του εκφράζουν ανησυχίες ότι το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέπει στον καθένα να αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δικαιώματα των γυναικών και την πρόσβαση σε χώρους αποκλειστικά για το γυναικείο φύλο, όπως είναι τα αποδυτήρια.
Με πληροφορίες του BBC