Οι Βρετανοί που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός χώρας θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σημαντικό λόγο να περάσουν τα σύνορα, ενώ όσοι επιστρέφουν από κράτη υψηλού κινδύνου θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα.
Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται επικρίσεις από τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας, αλλά και από επιστήμονες, επειδή δεν υιοθετεί ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχεία. Παράλληλα προειδοποιούν ότι το ισχύον σύστημα θα επιτρέψει σε άγνωστες ακόμη μεταλλάξεις του κορωνοϊού να μπουν στη χώρα.
Κανένας δεν θα πρέπει να ταξιδεύει, εκτός αν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε ο Τζόνσον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι υπό τους κανόνες για την παραμονή στο σπίτι, είναι παράνομο να ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής. Θα το εφαρμόσουμε αυτό σε λιμάνια και αεροδρόμια, ρωτώντας τους πολίτες γιατί φεύγουν και δίνοντας εντολή να επιστρέψουν στο σπίτι τους αν δεν έχουν βάσιμο λόγο να ταξιδέψουν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει τα ταξίδια από 22 χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος για γνωστές μεταλλάξεις, σημείωσε ο Τζόνσον. «Μπορώ να ανακοινώσω ότι θα απαιτούμε όλες οι αφίξεις αυτού του είδους, που δεν μπορεί να τους αρνηθεί η είσοδος στη χώρα, να μπαίνουν σε καραντίνα σε δομές που παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για δέκα ημέρες, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Τζόνσον.
Αυτοί οι ταξιδιώτες θα μεταφέρονται απευθείας από το αεροδρόμιο στις δομές καραντίνας. Θα πρόκειται για Βρετανούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους, που δεν μπορεί να τους στερηθεί η είσοδος στη χώρα.
Όμως, ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το σύστημα έχει κενά. «Πρέπει να ισχύει για όλες τις αφίξεις, όχι για χώρες. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι απλά θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν μέσω άλλων αεροδρομίων, για να αποφύγουν την καραντίνα», τόνισε η καθηγήτρια Ντέβι Σρίνταρ, επικεφαλής για την παγκόσμια δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Βρετανία το δοκίμασε αυτό με τις αφίξεις από την Κίνα, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά οι αφίξεις έγιναν μέσω άλλων χωρών. «Πρέπει να πάρουμε αυτό το μάθημα. Θα ήταν κρίμα να εμβολιάσει η Βρετανία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απλά να εισάγει ένα στέλεχος απέναντι στο οποίο δεν είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλιά μας», συμπλήρωσε.
Στα σύνορα της χώρας θα αναπτυχθεί η αστυνομία, που θα εξετάζει γιατί θέλει κάποιος να ταξιδέψει, ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ. «Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, εκτός αν έχουν βάσιμο λόγο για να φύγουν. Οι διακοπές δεν είναι βάσιμος λόγος», τόνισε.
Μιλώντας στη Βουλή, η Πατέλ επέκρινε influencer οι οποίοι δημοσίευσαν φωτογραφίες από το Ντουμπάι, ενώ δήλωσε πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της έχουν φέρει ως παράδειγμα ότι ακόμη και στο Σεντ Πάνκρας, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, εμφανίζονται άνθρωποι με πέδιλα του σκι.
«Αυτό προφανώς δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε. «Βλέπουμε αρκετούς influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν φιγούρα για το σε ποια μέρη του κόσμου βρίσκονται. Το να πας διακοπές δεν είναι εξαίρεση (από τους κανόνες) και είναι σημαντικό οι πολίτες να μένουν στο σπίτι», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian