Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και η Τερέζα Μέι πανηγυρίζει

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και η Τερέζα Μέι πανηγυρίζει Facebook Twitter
0

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία απορρίφθηκε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η πώληση όπλων αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία μετά την πρωτοβουλία ακτιβιστών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τρόπο που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.


Η Εκστρατεία Εναντίον του Εμπορίου Όπλων (ΕΕΕΟ) προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να ανακληθεί η άδεια για τις εξαγωγές βρετανικής κατασκευής βομβών, πολεμικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που το Ριάντ θεωρεί πως πρόσκεινται στο Ιράν.


«Χαιρετίζω τη σημερινή δικαστική απόφαση (...) Δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα διαθέτουμε ένα από τα πιο ρωμαλέα συστήματα ελέγχου εξαγωγών στον κόσμο», τόνισε η πρωθυπουργός Μέι ερωτηθείσα στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την ετυμηγορία.


Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο, ο δικηγόρος της ΕΕΕΟ είχε τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις πωλήσεις όπλων αξίας 3,3 δισεκ. λιρών (3,72 δισεκ. ευρώ) παρά την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Υεμένη.


Η Εκστρατεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση για αυτή την ετυμηγορία, η οποία ανακοινώθηκε «παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες που αφορούν τη χρήση όπλων εναντίον αμάχων».


Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «θανάσιμο πλήγμα» για «τους υεμενίτες άμαχους», ενώ η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά ανέφερε ότι οι αποδείξεις σε βάρος των εμπόρων όπλων είναι «συντριπτικές». Ο Τζέιμς Λιντς, ο επικεφαλής του προγράμματος της Αμνηστίας για τον έλεγχο των όπλων, έκανε λόγο για μια «απογοητευτική» απόφαση, η οποία «δίνει το πράσινο φως στις βρετανικές αρχές, και πιθανόν και σε άλλους προμηθευτές όπλων στη Σαουδική Αραβία, να συνεχίσουν να της στέλνουν όπλα παρά τον προφανή κίνδυνο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για βιασμό τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Η σεισμογενής Κωνσταντινούπολη έχει δει μείωση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών λόγω τσιμεντοποίησης από τις κυβερνήσεις Ερντογάν - Ποιες περιοχές έχουν αντικατασταθεί από νέες υποδομές και πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ