Επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα για μία ακόμη φορά από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να προσέλθει και να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων, προειδοποιώντας τον πως σε αντίθετη περίπτωση θα του επιδώσουν «επίσημη κλήση».
Αφού είχε κληθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος είχε προτιμήσει να στείλει να τον εκπροσωπήσει ο τεχνικός διευθυντής του Facebook Μάικ Σκρέπφερ.
Οι εξηγήσεις ωστόσο του υψηλόβαθμου στελέχους του Facebook για την υπόθεση της Cambridge Analytica δεν ικανοποίησαν πλήρως τον πρόεδρο της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού και ΜΜΕ Ντέμιαν Κόλινς.
«Επομένως, επαναδιατυπώνουμε την πρόσκλησή μας στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ» επισημαίνεται σε μια επιστολή που εστάλη στο Facebook.
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, η επιτροπή θα μπορούσε να επιδείξει λιγότερο συμβιβαστική στάση.
«Ελπίζουμε ότι θα απαντήσει θετικά στο αίτημά μας, όμως εάν δεν το κάνει, η Επιτροπή θα του επιδώσει επίσημη κλήση την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί» τη Βρετανία.
Το να μην ανταποκριθεί σε μια επίσημη πρόσκληση του κοινοβουλίου θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να λάβει μέτρα σε βάρος του, ακόμα κι αν απλά αυτή η προοπτική επαρκεί προκειμένου ένας μάρτυρας να ανταποκριθεί και να προσέλθει για εξηγήσεις.
«Κατόπιν πληροφοριών βάσει των οποίων θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, θα θέλαμε να έλθει στο Λονδίνο την 24η Μαΐου» σημείωσε ο Ντέμιαν Κόλινς.
Ο επικεφαλής του Facebook έχει προσκληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι θα προσέλθει.
«Είμαστε αισιόδοξοι όμως δεν έχουμε προς το παρόν λάβει την επίσημη επιβεβαίωση» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Facebook κατηγορείται ότι δεν προστάτευσε επαρκώς τους χρήστες του έπειτα από το σκάνδαλο Cambridge Analytica, της εταιρείας που διαχειρίστηκε εκ μέρους του ιστότοπου τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του.
«Υπάρχουν 40 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στη Βρετανία και τους αξίζει να τους δοθούν σαφείς απαντήσεις από την εταιρεία που ίδρυσε για να μάθουν εάν είναι ικανή να προφυλάσσει τα δεδομένα τους» υπογραμμίζει ο Κόλινς σε μια επιστολή, δίνοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook διορία έως την 11η Μαΐου για να απαντήσει.