Από την προφορά στο βίντεο, που ακουγόταν ιδιωματική βρετανική, οι αρχές εικάζουν πως ο εκτελεστής είναι είτε Ισλαμιστής που γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ή Βρετανός που ασπάστηκε τον ακραίο ισλαμισμό και ενώθηκε με τον στρατό των Τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον επιστρέφει στο Λονδίνο εσπευσμένα απο τις διακοπές του, γράφει η Καθημερινή. "Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροι", δήλωσε προς το BBC ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος εξέφρασε την "απόλυτη φρίκη" του για το βίντεο του αποκεφαλισμού.
"Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος "θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Όφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους".
"Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο υπουργός κα πρόσθεσε πως υπάρχουν "ολοένα και περισσότεροι" Βρετανοί στο Ιράκ.
Υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η αυθεντικότητα του βίντεο, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πάντως ότι "παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό".
«Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ», έγραψε η μητέρα του Νταϊάν Φόλεϊ σε μήνυμα στο Facebook. «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν τους άλλους όμηρους. Όπως ο Τζιμ, είναι και αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο».
σχόλια